Gölge Oluşumu Gölge Çeşitleri
Saydam olmayan bir cisim tarafından bir cismin ışığı engellemesidir. Karanlık alanlarda belli olan gölge çeşitleri çok fazladır. Gölge çeşitleri ikiye ayrılır tam ve yarım gölge olmak üzere stabilize edebiliriz.
Gölge Nedir
Gölge ışık kaynağının yansıma yapacağı noktadır. Tam gölye kesintisiz gölge demektir. Işık kaynağının durduğu yere gölge denir. Bu paragrafta tam gölge nedir sorusu için yanıt alacaksınız. ilgili ışık ölçümleri ise, gölge boyu, hesaplaması ile gerçekleşir.
Gölge: Işık kaynağının durduğu noktadır. Konumu pek fazla değişmez. Gölge uzunluğu bir cisme ne kadar çarpıyorsa cisim uzunluk kadardır. Mesela bir lamba uzunkuk yaklaşık 10-20 metredir. Işık bize bu şekildegelir. Işık kaynağı değişik stiller ve görünümler alabilir. Ayrıca gölge oluşumu, güçlü bir ışık kaynağı ile çok daha fazla bir görünüm kazandırır. Yazımızda, gölge boyu nasıl değişir sorusu için yanıt alacaksınız. Cisimlerin kesitleri orantısı oluşumu değiştirebilir.
- Gölge boyu: Gölge uzunluğu ve oluşumu cisim uzunluğuna stabil olarak kısa süreli veya uzun süreli karanlık olursa boyuna göre değişir.
- Gölge Kalınlığı: Lamba kalınlık ve başka bir cismin enine göre değişir.
- Cisim boyu: Gölge boyu cisim uzunluğuna göre değişir.
- Cisim Kalınlığı: Lamba kalınlık ve başka bir cismin enine göre değişir.
- Cisim yönü: Güç kaynağınının yönüne, hızına, karanlık durumuna göre de değişir.
Gölge Nasıl Oluşur
Gölge ışık kaynağının karanlık bir ortamda yakın bir cisim yada uzak bir cisim ile birlikte yansılam içinde olması ile oluşur. Mesafelerin ölçümleri büyük ya da küçük olabilir. Noktasal ışık kaynaklarında farklı gölgeler yansılanım yapabilir. Mesela bir saatin gölgesi çok farklı olabilir. Tam ve yarı gölgelerde, fen bilgisi hesaplamaları ile ölçülür. Ortamda gizli kalan gölgelerde genelde küçük boydadır. Gökyüzünde de gölgeler olması çok normaldir.
Gece Gölge
Gece gölgesi cisim ve karanlık arasındaki mesafesin net olmadığı zaman meydana çıkar. Gece gölgesi ışık kaynağının büyük bir cisme çarpması ile meydana çıkar. Saydam olmayan madde ile birlikte, maddenin gölgesi tam veya net şekilde belirir. Gölge hesaplaması için farklı boylarda büyütme yapılır. Gece gölgesi genelde çok daha büyük olan gölgedir. Bir cisimden yayılan ışıklar sı geçirmez ve kare olursa genelde gece gölgeyi tanımlar. Saydam olmayan cisimlerin ardında kalan yarı opak saydamlık bir gölge ifadesidir. Dünya güneş etrafında dönerken bile bir gölge meydana çıkarır. Ay ile Dünya arasında da gölge var. Bir şekilde tam gölge varsa yarı gölge olmaz.
Tam Gölge
Küresel ışık kaynakları değişimi ile karşınıza çıkar. Tam olan gölgeler evimizde de olabilir. Meydana gelen karanlık gölgeler, en büyük kesitli alan ölçülerine sahiptir. Noktasal ışık kontrolünde ışık doğrusal yönü kontrol edilir. Yarı gölge ve tam gölge arasındaki en büyük fark, perde veya cismin boyutları yani ölçüleridir. Gece gizli gölge veya yarı gölge meydana gelebilir. Küresel ışık kaynakları eğer metal cisimden geliyorsa genelde tam gölge oluşturur.
Gizli Gölge
Gizli olan gölgeler evimizde genelde çok somut olarak çıkan gölgelerdir. Sadece evde değil bir pencere arkadından ışık geçirmeyen hassas bir cismin aydınlanarak bir yerde çıkmasıdır. Bazen farklı cisimlerden gelen ışıklar olarak da tabir edilebilir. Kaynaklardan yayılan ışıkların arka tarafında kalan gölge şeklidir. Saydam veya yarı saydam olabilir. L noktası şeklinde gelen gölgeler genelde gizli gölgedir. Güneş ve Dünya arasında da gizli gölge vardır. Gizli olan gölgeler bazı gezegenler arasında da gerçekleşebilir.
Çocuklara özel hazırlanan ilk ve tek haber sitesi Yumurtalı Ekmek’i, facebook’ta beğenmeyi twitter ve Instagram'da takip etmeyi unutmayın!