Güneş Işınları Saç Rengimizi Koyulaştırırken Neden Saç Rengimizde Açılma Yaşanır?
Yaz mevsimi geldiğinde saçlarımız ve tenimizin renginde değişimler olur. Ten rengimiz koyulaşırken, saçlarımızın rengi açılır. Bunun sebebi elbette güneştir. Ama Güneş Işınları nasıl olur da cildimizi koyulaştırırken saç rengimizi açar? O günün UV indeksi ne kadar yüksekse saç rengi de o kadar açılır. Aynı şekilde cilt rengi de bir o kadar koyulaşır. Peki neden güneş ışığı altında cildin bronzlaşması söz konusuyken saç rengi açılır?
Cildimiz küçük kan damarları tarafından beslenen canlı hücre tabakalarından oluşan bir yapıdır. Saçlarımız ise canlı değildir ve çok büyük bir kısmı keratinden oluşur. Keratin bir tür proteindir ve tırnaklarımızla hayvanlardaki boynuzlar da keratinden oluşur. Saçların büyük kısmı keratinden oluşurken, kalan kısım ise yağ, su, melanin pigmentleri ve minerallerden oluşur. Melanin saçlarda da ciltte de bulunur ve her ikisine de rengini veren maddedir. Deride hücreler arasında konumlanan hücrelere melanosit denilir ve bu hücreler bol miktarda melanin pigment üreterek deriye rengini verirler. Cilt rengini belirleyen faktör anne babamızdan aldığımız genlerdir. Ama cildimiz ne renk olursa olsun melanosit içerdiğinden güneş ışığına maruz kaldığında koyulaşır. Fakat bronzlaşmayı sağlayan şey güneş ışığı değildir. Güneş ışığı farklı frekanslardadır. Sadece orta frekanstaki güneş ışığını gözle görebiliriz. Düşük ve yüksek frekanstaki ışığı göremeyiz. Yüksek frekanslı ışıklardan birisi de ultraviyole ışığıdır ve cildi bronzlaştıran asıl ışık budur. Cildin bronzlaşması aslında doğal ve vücudu koruyan bir tepkidir. Vücudumuz güneş altında bronzlaştığında başta cilt kanseri olmak üzere radyasyonun etkilerinden korunuruz. Cilt yüzeyinde bulunan ölü hücreler UV ışıklarının bir kısmını emer. Ve melanosit, melanin üretimini artırır o da UV ışınlarının bir bölümünü emer. Ne kadar çok UV ışığına maruz kalırsak o denli pigment üretilir ve cilt gittikçe daha da bronzlaşır. Ancak cilt ne kadar bronzlaşırsa bronzlaşsın UV ışınlarının tamamını savamaz.
Cilt rengi koyulaşırken saç rengi açılır. Saçta bulunan melanin saç köklerindeki canlı deri hücrelerinde yapılır. Saç köklerinden saça ulaşan melanin yenilenmez. UV ışınları saç tellerine nüfuz ettiğinde saçta depolanan melanine zarar verecek bir tepkimeye neden olur. Saçlar güneş ışığı altında adeta bir kumaş gibi solar, yani saç rengi rengi açılır. İşte saç rengi açılması ve cilt rengi koyulaşması böyle olur. Doğal siyah saçlarda kızıl şeritler, doğal kumral ve kahverengi saçlarda ise sarı meçler oluşur. Sarı saçlar ise fildişi ve platin sarısına dönüşür. Ama bu saçın her katmanında meydana gelmez. Saçın dış katmanları özellikle öğle sıcağında solup açılırken, alt katlar koyu renk kalabilir. Aynı şekilde vücudun kıyafetli kısımları kendi renginde kalırken, çıplak olan kısımlarında broznlaşma gibi renk değişmeleri gözlemlenecektir.
Çocuklara özel hazırlanan ilk ve tek haber sitesi Yumurtalı Ekmek’i, facebook’ta beğenmeyi twitter ve Instagram'da takip etmeyi unutmayın!