Güneş Sistemi Nedir?
Güneş enerjisi, son yıllarda en yaygın şekilde kullanılan enerji türlerinden birisidir. Yenilenebilen kaynaklardan olan güneş enerjisi güneş ışınlarının temel alındığı bir bir enerji sistemidir. Enerji kullanımında güneş sistemi nedir kısacatanımı ve güneş enerjisi hakkında detaylara yazımızın devamından ulaşabilirsiniz.
Güneş sistemi nedir kısaca özetihakkında bilgilere geçmeden önce güneş enerjisinin faydalarına değinmek istiyoruz. Güneş enerjisinin birden fazla faydası vardır. Bu faydalardan bazıları şu şekildedir…
- Güneş enerjisi diğer enerji türlerine göre tükenmeyen ve doğada bol miktarda bulunan bir enerji türüdür. En az milyonlarca yıldır varlığını devam ettirmektedir.
- Güneş enerjisinin ev dışında büyük işletmelerde bile kullanımında çok büyük teknolojiye ihtiyaç duyulmaz.
- Maliyeti çok düşüktür, kullanımı çok basittir.
- Güneş enerjisinin üretimi maliyet olarak son derece avantajlıdır. Neredeyse yok denecek kadar az maliyet ile güneş enerjisi elde edilebilir.
- Güneş enerjisinin kullanımı için ulaşım ihtiyacı yoktur. Bu da ulaşım sorunu olmamasını sağlar.
- Doğayı temiz tutan bir enerji türüdür. Çevreye zarar veren maddelere neden olmaz. Bu yönü ile yerel kullanımlarda idealdir.
- Ulaşılabilirliği kolay olduğu için diğer enerji türlerine göre dışa bağımlılığı azdır.
Güneş enerji sistemi nedir: Yenilenebilir ve maliyeti düşük olan güneş enerjisinden daha farklı enerjiler elde edilmesine yarayan sisteme güneş enerji sistemi adı verilir. Bu sistemde yer alan güneş enerjisi panelleri, güneşin ısısını dönüştürülmek istenen enerjiye kolayca çevirir
Güneş takip sistemi nedir: Güneş takip sistemi, güneş enerjisinden faydalanılan sistemlerde yer alan bir yardımcı sistemdir. Bu sistem, güneş enerjisinin yoğunluğuna göre hareket eden özelliktedir. Özel olarak tasarlanan bu sistemler, yer aldıkları güneş enerji sistemlerinde en verimli enerji dönüşümünü sağlar. Güneş enerji sistemlerinde işleyişin verimli olması için düşünüldüğü gibi fazla ısıya gerek yoktur. Gerekli olan güneş ışınlarının panellere dik olarak gelmesidir.
Güneş enerji sistemleri yoğun olarak elektrik üretiminde kullanılabilir.
- Güneş enerjisi evlerde kullanılan elektriğin üretilmesinde de kullanılabilir. Bu amaçla kullanım çatılara kurulan paneller sayesinde üretim gerçekleşir. Çevreye herhangi bir zararı olmayan bu enerjinin bakım masrafı da yoktur. Bir kere kurulan sistem, yıllarda güvenle kullanılabilir.
- Cadde ve sokakların aydınlatılmasında kullanılan sokak lambalarının direklerinin üst kısmına aydınlatmayı sağlayacak büyüklükte paneller yerleştirilir. Bu paneller, güneş enerjisini depolar ve akşam saatlerinde lambaların yanması için kullanır.
- Trafiğin düzenlenmesinde çok önemli bir yeri olan trafik lambalarının üst kısmına yerleştirilen paneller sayesinde elektrik ihtiyacı karşılanır. Gündüz güneş enerjisinin daha fazla olduğu saatlerde depolanan enerji gece boyunca kullanılır.
- Haberleşme ve diğer faaliyetlerde kullanılan uydular uzayda panelleri yardımı ile güneş ışınlarını elektrik üretmek için kullanır.
- Gelişmiş ülkelerde büyük güneş enerjisi panelleri ile elektrik üretimi yapılabilir. Bu elektrik enerjisi ülke geneline dağıtılarak ihtiyaç karşılanabilir.
Güneş enerjisinden elektrik üretimi dışında sıcak su da elde edilebilir. Bina ya da iş yerlerinin sıcak su ihtiyacının büyük kısmını karşılayan küçük güneş enerji panelleri vardır. Ülkemiz dört mevsimin yaşandığı bir iklime sahiptir. Genel olarak hem yaz hem de kış mevsiminde güneş enerjisinden faydalanılabilir. Yazın en sıcak günlerinde başka bir ısıtıcıya gerek duymadan tüm sıcak su ihtiyacı karşılanabilir. Kışın ise ılıyan suyun ısısını daha fazla yükseltmek için ayrıca ısıtıcılar kullanılabilir. Sıcak su ihtiyacını karşılamak için kullanılan güneş enerji sistemi panelleri elektrik enerjisi için kullanılan paneller ile aynı özelliklerdedir. Panellerin dışındaki araçlar ile farklı enerjiler elde edilir. Hem elektrik üretimi, hem de sıcak su üretimi için güneş enerji sistemleri sıklıkla kullanılıyor.
Çocuklara özel hazırlanan ilk ve tek haber sitesi Yumurtalı Ekmek’i, facebook’ta beğenmeyi twitter ve Instagram'da takip etmeyi unutmayın!