Güneş Tutulması Nasıl Olur
Güneş tutulması dünyanın, güneşin ve ayın aynı hizaya gelmesi durumunda ayın gölgesi yeryüzüne ulaşır. Bu duruma kışça Güneş tutulması denilmektedir. Ay güneşle dünyanın arasına girmiş olur. Güneş ışığını engelleyerek ayın gölgesi dünyaya yansır ve her taraf karanlık bir durum alır. Güneş tutulması için dünyanın çevresinde dönmekte olan ay ve dünyanın çevresinde dönen güneşin aynı yörünge üzerinde buluşmaları durumunda güneş tutulması olmaktadır. Ayın hareket durumuna göre yılda birçok defa olmakta fakat çok nadir gözlenmektedir.
Güneş tutulması 3 çeşit olmaktadır. Bunlar halkalı güneş tutulması, tam güneş tutulması ve parçalı güneş tutulmasıdır. Ay yuvarlak duruma geldiğinde dünyadan uzaklaşır ve güneşin hepsini kapatamaz buna da halkalı güneş tutulması denir. Tam güneş tutulması durumunda güneşten gelen bütün ışınlar kesilir ve buna da tam güneş tutulması denilmektedir. Ay yeni ay evresine geldiğinde dünya ile Güneş arasına girer ve Güneş tutulması ortaya çıkar. Bu durumda güneşin ışığı kapanır ve ayın gölgesi yer yüzüne düşer. Her ay güneş tutulması meydana gelmez. Bunun nedeni ise ayın yörüngesi belirli bir açıya sahip durumda olmasından kaynaklanmaktadır. Bu nedenden dolayı yeni ay kendi yörüngesinde dönerken ayın gölgesi dünyanın ya alt tarafına ya da üst tarafına denk gelmektedir. Güneş tutulması yılda iki kez güneş tutulması olayı meydana gelmektedir.
Güneşin belirli bir yerleri Ay tarafından gölgelenme yapılırsa buna da parçalı güneş tutulması adı verilmektedir. Güneşin Ay tarafından yani 16 bin km uzunluğunda ve 160 km genişliğinde olan hat üzerinde olan güneş tutulmasına tam güneş tutulması adı verilmektedir. Güneş tutulmaları en fazla 5 dakika devam etmektedir. Güneş tutulmaları dört ana temada incelenmektedir.
Güneş tutulması, Güneş-Ay-Dünya üçlüsünün uzayda aynı düzlemde, aynı tarafta bulunmasıyla ortaya gelir. Bu şekilde ay güneşle dünyanın arasına girer ve ışığı keser. Ayın gölgesi dünyaya yansır ve her yer karanlık olur. Ayın tam olarak dünya yörüngesi ile dünyanın ise güneş yörüngesi aynı olması durumunda bütün tutulmalar görünürdü. Normal olarak güneş tutulması yılda iki ya da üç olmasına karşılık, seyrek daha çok sayıda olabilir. 1935 senesinde Güneş beş kere tutulmuştur. Güneşin tutulması en çok 4 dakika sürer.
Güneş Tutulma Efsaneleri
Alman bir efsaneye göre Ay ve Güneş 2 adet kurt tarafından izlenildiği ileri sürülmektedir. Tuva Türklerine göre parlayan Güneş’in gündüz zamanı karanlığa gömülmesinin sebebi güneşin bir ejderha doğrulusunda yutulmasıydı. Bu yüzden, güneş tutulması esnasında oldukça gürültü yapılıyordu. Böylece Güneş’i yutan ejderha korkup kaçacaktı. Eskimo kültürünün tam olarak kardeş olarak Güneş ile Ay’ın kavga ettiği tasvir edilmektedir. Bazı Avrupa ülkelerinde halen inanılan batıl inançlar sebebiyle güneş tutulması esnasında hamile kadınlar ve ufak çocuklar eve kapanıyor.
Eski Yunan inançlarında, güneş tutulması sinirli tanrıların öfkesinin işaretiydi. Güneş tutulması olduktan hemen sonra felaketler ile cezalandırılacaklarına inanıyorlardı. Güneş tutulması ayrı olarak Hindistan’da tasvir edilmektedir. Güneş tutulmasının gerçekleştiği saatlerde tek bir insanın bile kalmadığı Hindistan sokakları, fakat tutulma sona erdiğinde normale dönüyor. Hindular Güneş tutulması sırasında Güneş ışınlarının son derece zararlı olduğuna inanmaktadırlar. Mayalar ise zehirli bir yılan tasviri yapmaktadırlar. Mayalar hamile bayanlara güneş tutulmalarını izlemeleri durumunda çocuklarının sakat doğacaklarını söylerlerdi. Aztekler güneş tutulması esnasında Tzitzimine isimli canavarın insanlığı yok etmek üzere yeryüzüne indiğine inanırlardı. Bu durumdan hızlı bir şekilde korunmak için ise insanların kurban olarak sunulmasına inanılırdı.
Çocuklara özel hazırlanan ilk ve tek haber sitesi Yumurtalı Ekmek’i, facebook’ta beğenmeyi twitter ve Instagram'da takip etmeyi unutmayın!