
Güneşin zararları nelerdir?
Yaz aylarının gelmesiyle güneş ışınlarına daha fazla maruz kalıyoruz. Peki güneşin zararları nelerdir ve nasıl önlemler alınabilir?
Vücudumuzda D vitamini oluşumunu sağladığı için güneş ışınlarına gereksinim vardır. Ancak güneş ışınlarının zararlı etkilerinin de olduğu bilinmelidir.
Cilt rengi koyu olanlar güneşe daha az duyarlı olsalar da herkes ve özellikle bebek ve çocuklar güneşin yakan ışınlarından korunmalıdır.
Çoğu güneş hasarı çocuklukta olur, yıllar geçtikçe eklenerek artar ve deri hücrelerinin hasarı ile başlayıp, erken yaşta kırışıklıklar, deri lekeleri ve en sonunda cilt kanseri meydana gelebilir.
Güneş ışığının zararlarından bazıları;
Güneş yanığı: Cildinizin uzun süre güneş altında kalması nedeniyle güneşin ultraviyole A ve B ışınlarının deri hücrelerini yakması ve hasara uğratması olarak tanımlanabilir.
Güneş yanığının ne kadar sürede meydana geleceği cildinizin tipine, güneş ışınlarının şiddetine ve ne kadar süreyle güneş ışığına maruz kalındığına bağlıdır.
Açık cilt rengine sahip kişilerin, örneğin sarışınların cildi esmerlere göre daha hassastır ve daha çabuk etkilenir.
Kırışıklıklar: Güneş ışınları derinizin zamanından önce yaşlanmasına sebep olur.
Deri kırışıklıklarının %80’inden fazlası özellikle gençlik döneminde uzun süre güneş ışığına maruz kalan cildin yıpranması sebebiyle olur.
Güneş ışığı, deri katmanlarında bulunan “elastin” adı verilen cilde esneklik kazandıran liflerin zarar görmesine ve cildin sarkmasına sebep olur.
Cilt lekeleri: Güneş ciltte lekelenmeye, bazı yerlerin daha koyu, bazı yerlerin daha açık görünmesine yol açar. Ayrıca, küçük kan damarları da güneşten etkilenir ve cilt kızarık görünür.
Daha küçük, kahverengi veya gri lekeler de güneşe maruz kalan cilt bölgelerinde görülebilir. Bunlara “yaşlılık lekeleri” dense de aslında bunlar da güneş ışığı nedeniyle oluşmuş lekelerdir.
Çillenme: Güneş ışığına maruz kalan cilt bölgelerinde, düz, kabarık olmayan, “çil” adı verilen lekeler oluşabilir. Özellikle açık cilt ve saç rengine sahip olanlarda çiller daha fazla görülebilir.
Bunların sağlık açısından bir zararı yoktur. Ancak, bazı cilt kanserlerinin başlangıç dönemi çillerin görüntüsüne benzediğinden, kötü huylu bir cilt kanserinin başlangıçta fark edilmesini engelleyebilir.
Katarakt: Güneş ışığından şapka veya güneş gözlükleri ile korunulmaması durumunda gözün lensinde katarakt gelişebilir. Bu durumda görme problemleri meydana gelir.
Hava bulutlu bile olsa, gözleri korumak için güneş gözlüğü veya şapka kullanılmalıdır.
Güneş yanığında neler yapılmalıdır ?
Hafif güneş yanıklarında cildin kızarıklığı ve acısının giderilmesine çalışılır. Bunun için;
Güneş yanığı olan yerlere soğuk kompres yapılabileceği gibi serin bir duş da alınabilir. Böylece derinin sıcaklığı azaltılarak rahatlanabilir.
Cildi besleyici ve nemlendirici kremler sürülebilir. Bu kremlerin sürmeden önce buzdolabında bir süre bekletilmesi daha da rahatlatıcı olabilir.
Ağrı kesici ve iltihabı önleyici ilaçlar güneş yanığı olan yerlerin şişmesini engeller ve acısını alır.
Bol miktarda su içilmeli, susuz kalınmamalıdır.
Güneş yanıkları tam olarak iyileşene kadar güneşten uzak durulmalıdır.
Çocuklara özel hazırlanan ilk ve tek haber sitesi Yumurtalı Ekmek’i, facebook’ta beğenmeyi twitter ve Instagram'da takip etmeyi unutmayın!