
Güneşten boşuna mı kaçtık?
D vitamini kullanmak, bizzat güneşin sağladığı yararları sağlayamıyor mu?..
Yıllardır ultraviyole ışınların kanser yapan etkileri nedeniyle insanlara güneşten uzak durmasını tavsiye eden araştırmacılar ‘bu etkinin abartıldığını’ keşfettiklerini açıkladı.
Yeni bulgulara göre doğrudan güneş ışığına maruz kalmak kalp krizi ve felç riskini önemli oranda azaltıyor.
İskoçya’daki Edinburgh Üniversitesi’nden araştırmacılar, UV (ultraviyole) ışınların kan basıncının düşmesini sağladığını kanıtladıklarını duyurdu.
Araştırmayı gerçekleştiren ekibin başında bulunan dermatolog Richard Weller, “Güneş ışınlarının cilt kanseri yaptığından şüphemiz yok. Ancak güneş ışığına maruz kalmanın hayat beklentisini kısalttığı yönünde de elimizde hiç bir kanıt yok. Elde ettiğimiz veriler, kanserden korunmaları için güneşten uzak durmalarını söyleyen cilt doktorlarının sözünü dinleyen insanların kalp krizi ve felç riski ile karşı karşıya kaldığını gösteriyor” dedi.
Weller ayrıca doktorların D vitamini ile güneş ışınları arasındaki bağ konusundaki saplantısı nedeniyle D vitamini hapı kullanan kişilerin ‘güneş görmelerine gerek olmadığını’ düşündüğünü ve bunun büyük sağlık problemlerine neden olduğunu kaydetti.
Bu da demek oluyor ki; güneşin çok dik olmadığı saatlerde güneş banyosu yapmak, bizi ciddi rahatsızlıklardan uzak tutacak… Eskiler ne demiş; ‘güneş girmeyen eve doktor girer.’
Çocuklara özel hazırlanan ilk ve tek haber sitesi Yumurtalı Ekmek’i, facebook’ta beğenmeyi twitter ve Instagram'da takip etmeyi unutmayın!