Gut Hastalığı Nedir Ve Nasıl Önlenir? Gut Hastalığı Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey
Gut hastalığı bir tür romatizmal hastalıktır. Eklemlerde aniden gelişen bu hastalık hassasiyet, kızarıklık ve eklemlerde ağrı şeklinde ortaya çıkabilir. Tedavi edilmediğinde kişinin günlük hayatını da olumsuz etkiler. Damla hastalığı, zengin hastalığı ya da kral hastalığı gibi isimler ile de adlandırılan gut hastalığı nedir belirtileri nelerdirya da gut hastalığı tedavi edilmezse ne olurgibi soruların cevaplarını yazımızın devamında bulabilirsiniz.
Gut Hastalığı Nedir
Gut hastalığı, genel olarak ayak baş parmağında ortaya çıkan bir hastalıktır. Ayak baş parmağı dışında ayak bileği, diz, dirsek ve el bileği eklemlerinde de gut hastalığı görülebilir. Bu hastalık erkeklerde kadınlara göre daha fazla görülür. Kadınlarda da menepoz dönemi sonrasında gut hastalığı görülebilir. Gut hastalığı genel olarak başka sağlık sorunları ile birlikte görülür. En fazla gut hastalığı, kolesterol, trigliserit yüksekliği (hiperlipidemi), yüksek tansiyon, aterosklerotik kalp hastalığı, diyabetes mellitus, obezite gibi rahatsızlıklarla birlikte görülür.
Gut hastalığı ataklarının ilkleri şiddetli olur. Eklemlerde şişme ve ağrıya neden olur. Genelde bir kaç gün ile bir kaç hafta arasında değişen atak süresi vardır. İlk 12-24 saat arasında eklemdeki ağrı daha da şiddetlenir ve kişinin günlük yaşamını etkileyebilir.
Gut Hastalığı Tedavisi
Gut hastalığı mutlaka tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır. İlerlemesi halinde ataklara neden olan eklemler ve bu eklemlerin çevrelerindeki diğer eklemlerde kalıcı hasara neden olabilir. Gut hastalığı nasıl geçer sorusuna cevap vermeden önce kısaca gut hastalığı nasıl önlenir, bu konuda maddeleri sizlerle paylaşmak istiyoruz.
- Gut hastalığını önlemek için günde 8-16 bardak su için ya da suyun yerini tutan diğer sıvılardan 2-4 litre arasında tüketin.
- Alkol, özellikle de biradan uzak durmaya çalışın.
- En önemli gut hastalığı nedenlerinden birisi olan bol miktarda protein tüketiminden uzak durun.
- Günlük beslenme düzeninizde et, balık ve kümes hayvanlarından 113-170 gram kadar almaya özen gösterin. Daha fazlası zararlı olabilir.
Gut hastalığının tedavisi iki şekilde yapılır. Birincisinde hastalık ataklarının hafifletilmesine yönelik tedaviler uygulanırken, ikinci tedavide hastalığın geneli için tedavi uygulanır. İlk olarak atakların kontrol altına alınmasının ardından iltihaplı eklem bölgelerinin iltihabı için özel tedaviler uygulanmaya başlanabilir.
Gut Hastalığı Bitkisel Tedavi
Gut hastalığının bitkisel tedavisi için şifalı ve doğal maddelerden yararlanılabilir. Bitkisel olarak bu hastalığın tedavisi için aşağıdaki karışımları uygulayabilirsiniz.
Limon Suyu: Gut hastalığının tedavisi için vücudun alkali hale geçmesi gerekir. Bunun için limon suyu kullanılabilir. Karışım için bir adet limonun suyunu sıkın ve 1,5 tatlı kaşığı karbonat ile karıştırın. Karışımın köpürmesinin geçmesini bekleyin. Daha sonra bir bardak suyun içinde karıştırın ve günde 3 kere bu karışımdan tüketin.
Elma Sirkesi: 1 yemek kaşığı elma sirkesi ile 1 bardak suyu karıştırın. Karışımı günde 2-3 kere içebilirsiniz. Eğer bu karışım iyi geldiyse 2 yemek kaşığı elma sirkesi kullanılabilir.
Muz: Gut hastalığının en basit tedavi yöntemlerinden birisi düzenli muz tüketimidir. Günde 2-3 adet muz tüketmek hastalığın tedavisi için önemlidir.
Kiraz: Özellikle gut ataklarının ağrısı için günde 15-20 adet kiraz tüketmek ya da bir su bardağo kadar suyunu içmek gerekir.
Gut Hastalığı Neden Olur
Gut hastalığının nedeni, dokularda ve kanda ürik asit miktarının artmasıdır. Ürik asidin vücutta artması, birden fazla nedene bağlıdır. Genetik faktörler, yaşam tarzı ve beslenme düzeni en büyük nedenleridir. Şişmanlık ve sağlıksız beslenme gut hastalığının en büyük nedenlerindendir. Bu nedenle gut hastalığı tedavisinde zaman zaman gut hastalığı diyeti, adı verilen özel bir beslenme programı da uygulanmaktadır.
Çocuklara özel hazırlanan ilk ve tek haber sitesi Yumurtalı Ekmek’i, facebook’ta beğenmeyi twitter ve Instagram'da takip etmeyi unutmayın!