Hamster Bakımı
Evde beslemek için klasik evcil hayvanlar yerine, daha farklı bir dostunuz olsun ister misiniz? Cevabınız evetse, tercihinizi hamsterlerden yana kullanabilirsiniz. İlgilenenler ve merak edenler için hamster bakımı zor mu sorusunun cevabını araştırdık. İşte o sorunun cevabı ve hamster bakımı ile ilgili püf noktalar…
Hamster bakımı hakkında bilgi vermeden önce “Evden neden hamster beslemeliyim?” sorusunun cevabını vermek istiyoruz. Evde hamster beslemek için nedenlerden bazıları şu şekildedir…
- Evde köpek besleyenlerin sorunlarından birisi olan dışarı gezintisi hamsterlerde yoktur. Onları dolaştırmanız gerekmez.
- Sessiz hayvanlardır ve bu yönleri ile bağırıp çağırıp komşularınızı rahatsız etmez.
- En beğeneceğiniz özelliklerinden birisi kesinlikle fazla yemek seçmemesidir.
- Köpekler ya da kedilerin bazılarında gerekli olan fırçalama, hamsterler için gerekmez.
- Kediler gibi tuvalet eğitimi vermeniz gerekmez.
- Kendi temizliklerini kendileri yaparkar. Bu nedenle sizin yıkamanız gerekmez.
- Fazla kızdırmazsanız ya da kendini tehlikede hissetmezse zararsızdır. Hamsterler çok nadir ısırır.
- Kedilerde ve bazı kuş türlerinde çok sık karşılaşılan tüy problem, hamsterlerde yoktur. Bu hayvanların tüyleri evinizin muhtelif yerlerine yayılmaz.
- Özellikle süs köpeklerinde yaşanan tüy traşı sorunu hamsterlerde yoktur. Onların tüylerini kesmeniz gerekmez.
- Bir hamster her zaman sizin şirin, akıllı ve sevimli dostunuz olarak kalacaktır.
Hamster sahibi olmak için size sunduğumuz 10 güzel nedenden sonra şimdi de kısaca bu sevimli hayvanların bakımları konusuna değinelim. Hamsterlerin bakımları aslında diğer evcil hayvanlar gibidir. Hatta kedi ve köpekten daha kolaydır diyebiliriz. Bu sevimli hayvanların bakımları konusunda en dikkat edilmesi gereken nokta, ısıdır. Sevimli dostunuzun iyiliği için onu kesinlikle 27 derece sıcaklığın altında tutun. Aksi halde hamsteriniz derin uykuya dalar. Bu sırada vücut fonksiyonları yavaşlayacağı için hareketsizliğinden öldüğünü bile sanabilirsiniz. Korkmayın, sadece biraz serinliğe ihtiyacı var.
Hamster bakımı ile ilgili merak edilen noktalardan birisi de kafesi ve kafesinin bakımıdır… Yeni dostunuz için özel bir ev satın alırken, kendisini aldığınız yerden kafesini de temin edebilirsiniz. Hamsterler için mümkün olduğunca büyük boyutta ve hareket etmesini sağlayacak döner tekerlekli bir kafes gerekir. Koşu yapabileceği bu hareketli tekerlek, hamsterin daha mutlu ve sağlıklı olmasını sağlayacaktır. Hamsterlerin kafes temizliğini sık sık yapmayın. Haftada 1 kere temizlemek yeterlidir. Aksi halde kafes içinde minik arkadaşınızın sakladığı besinleri yok edip onu strese sokabilirsiniz. Her gün temizlenemeyen kafeste koku oluşmaması için mutlaka kafes için taban malzemesi kullanmanız gerekir.
Küçük olarak satın aldığınız yavru hamster bakımı da yetişkinler gibidir. Ancak küçük hamsterler daha fazla korku yaşadıkları için ilk zamanlar elinize almadan sadece konuşarak kendinize alıştırmaya çabalayın. Çok fazla yemek seçmeyen bu canlılara çok acı, hazmı zor ya da çok fazla yağlı yemekler dışında kendi besinlerinizden verebilirsiniz. Yalnız burada önemli olanın sevimli arkadaşınızın o an ne yemek istediği olduğunu gözden kaçırmayın.
Hamsterler kendi aralarında 3 kategoride sınıflandırılır. Bu sevimli dostlar ile ilgili son olarak, üç kategoriyi ayrı ayrı ele alalım…
Syrian hamster: Yaklaşık 100-120 gram ağırlığında olan bu tür hamsterler yalnız yaşamalıdırlar. Aynı kafeste bir başka hamster istemezler. Eşleştiklerinde 3 ila 12 adet arasında yavru doğururlar ve ortalama ömürleri 2-3 sene arasında değişir.
Gonzales hamster: Toplu halde yaşayabilen bu hamsterler evlerde de sıkça tercih edilir. Yaklaşık ömürleri 1,5-2 senedir. 2-7 adet yavru doğurabilirler ve 50-60 gram ağırlığındadırlar. Çok hareketlidirler ve bu özellikleri gonzales hamster bakımıkonusunda biraz daha titiz davranmak gerektiği sonucunu ortaya çıkarıyor.
Robovski hamster: Hamsterlerin en hızlılarıdır. Ağırlık olarak 25-30 gram kadarlardır ve çok zor elde tutulurkar. Genel olarak ömürleri 3,5 ila 5 sene arası değişir.
Çocuklara özel hazırlanan ilk ve tek haber sitesi Yumurtalı Ekmek’i, facebook’ta beğenmeyi twitter ve Instagram'da takip etmeyi unutmayın!