
Hangi besinleri çiğ tüketmeliyiz?
Bazı besinler pişirildiklerinde vitamin değerleri azalır. Bu besinleri çiğ olarak tüketmek sağlık açısından daha faydalıdır.
C vitamini açısından zengin olan besinleri çiğ tüketmek gerekir. Besinlerdeki C vitamini miktarı ısıyla birlikte azalır. Bu nedenle maydanoz, biber gibi C vitamini açısından zengin besinler çiğ yenmelidir.
Orta boy bir kabak çiğ ya da çok az pişirilerek yenilirse, yüksek folik asit içerir.
Makarnayı çok pişirir ve haşlama suyunu süzerseniz, içindeki vitaminlerin çoğunu kaybedersiniz.
Yumurtayı çok pişirirseniz, içeriğindeki yararlı “avidina” maddesi yok olur.
Brokoli ve Brüksel lahanası, etkili bir anti kanserojen olmanın yanı sıra C vitamini açısından da zengindir. Brokoliyi çiğ olarak tüketmek vitamin kaybını engeller.
Soğan ve sarımsak gibi sebzeler pişirildiklerinde kükürtlü yapılarında kayıp oluştuğu için faydalarını kaybediyor. Bu nedenle gastrit, ülser, reflü gibi sindirim sistemi sorunları olmayan kişilerin çiğ tüketmesi gerekiyor.
Bazı meyve ve sebzelerde ise besin değeri ısınma sonucunda artar.
Örneğin, domateste bol miktarda olan “likopen” ısınmayla ortaya çıkar, bu nedenle salça, sos, ketçap veya yemeklerde kullanılan domates her zaman çiğ domatesten faydalıdır.
Patlıcan ve patateste sinir sistemini olumsuz etkileyen toksit maddeler bulunur. Bu maddeler ancak çok iyi pişirildiklerinde yok olur.
Çocuklara özel hazırlanan ilk ve tek haber sitesi Yumurtalı Ekmek’i, facebook’ta beğenmeyi twitter ve Instagram'da takip etmeyi unutmayın!