
Hangi hayvan en hızlı sindirim sistemine sahiptir?
Canlılar yediği besinleri farklı bir hızla sindiriyor. Kimileri yediklerini günlerce sindirirken kimilerinin yediklerini sindirmesi bir saati bile bulmuyor.
Bizler yediklerimizi besinin türüne göre 24 ile 72 saat arasında, ortalama 48 saat içerisinde sindirebiliyoruz. Bazı hayvanlar ise bu sürenin çok üzerinde (yeşil iguana 207-386 saat) ya da çok altında (ardıç ipekkuyruk 0,7 saat) yediklerini sindirme özelliğine sahip.
Gelin, bu en hızlı sindirim sistemine sahip olan hayvanı hep birlikte tanıyalım…
İpekkuyruk adı verilen bir kuş türü olan bu canlı, 0,7 saat gibi kısa bir sürede yediklerini sindirebiliyor. Bombycilla cinsinden ipeksi tüylere sahip üç kuş türünün ortak adı olan ipekkuyruğun çeşitli türleri bulunuyor.
İpekkuyruklar; Nearktik, Palearktik kıtalarda, ormanlarda bulunan kuşlardır. Besinleri meyveler, dutumsu meyveler ve böceklerdir.
Yuvalarını ağaçlara, çanak şeklinde yaparlar. Tıknaz hayvanlardır. Alın tüyleri uzun bir tepelik oluşturur. Yumuşak tüylüdürler. Gagaları geniş yapılı ve dibinde kıllar vardır. Burun delikleri tüylerle örtülüdür.
Meyve ağırlıklı beslendikleri için suya gereksinimleri fazladır. Suyla oynamayı, banyo yapmayı ve sıvıları izlemeyi çok severler.
İpekkuyruklar, duygularını belirgin olarak saçlarıyla gösterirler. Korktuklarında, hallerinden memnun olduklarında ya da kızdıklarında saçları kalkar.
Ötücü kuşlardandır ve güzel sesler çıkarırlar.
Türlerine gelince; Bayağı ipekkuyruk (Bombycilla garrulus), Türkỉye Japon ipekkuyruğu (Bombycilla japonica), Ardıç ipekkuyruk (Bombycilla cedrorum). İpekkuyruklar başlarından geriye doğru uzanan gösterişli tepelikleriyle dikkat çeker.
Bayağı ipekkuyruğun (Bombycỉlla garrulus) tepeliği, vücudunun büyük bölümü gibi grimsi kahverengidir. Ama kuyruk ucu sarı, gerdanı ve tepeliğinin altında gözlerini de çevreleyen bir kuşak siyahtır. Kanatlarında kırmızı, sarı ve beyaz tüyler bulunur. Uzunlukları yaklaşık 20 cm, ötüşleri tiz ve güçlüdür.
Genellikle küçük sürüler halinde görülürler. Kuzey yarımkürenin kuzeyindeki iğneyapraklı ormanlar başlıca üreme yerlerini oluşturur. Bazı yıllar kış yaklaşırken büyük sürüler halinde bir araya gelir, güneye doğru uzun göç yollarını aşarlar. Göç ettikleri yerlerde üzümsü meyveleri yiyerek kışı geçiren bu güzel kuşlar, onları görmeye alışık olmayan insanları oldukça şaşırtır.
Ardıç ipekkuyruk (Bombycilla cedrorum) daha küçük yapılı ve daha kırmızımsı bir kuştur. Yalnız Kuzey Amerika’da yaşar ve oldukça yaygındır. Beslenmek için genellikle ardıçların etli mevyelerini yeğler, ama uçan böcekleri de avlar.
Uzakdoğu ormanlarında yaşayan Japon ipekkuyruğun (Bombycilla japonicum) kanatları yerine kuyruk ucu kırmızıdır.
Çocuklara özel hazırlanan ilk ve tek haber sitesi Yumurtalı Ekmek’i, facebook’ta beğenmeyi twitter ve Instagram'da takip etmeyi unutmayın!