Hangi kuruyemiş neye faydalı?
Gün içinde mutlaka bir ya da birden fazla kuruyemiş tüketmeliyiz. Peki, hangi kuruyemiş neye faydalı?
aycekirdegi 310115
Beslenme ve yaşama tarzına özen göstermeyenlerin bile kabuklu yemiş yiyerek kalp hastalıklarına yakalanma riskini yüzde 40 oranında düşürebildiği tespit edildi. Kabuklu kuruyemişlerin faydaları bununla da bitmiyor.
Kuruyemişler, meyveler ve çekirdekler doğrudan güneşin altında kurutularak ya da kavurma gibi ısıl işlemlerden geçirilerek ve bazen de tat vermesi için tuz, şeker gibi maddeler eklenerek hazırlanır.
Kuruyemiş alerjisi olanlar, kuruyemiş tüketmemelidir. Çünkü alerji, normalde zararsız olan maddelere karşı bağışıklık sisteminin anormal tepki vermesidir. Alerji doğuştan olabileceği gibi daha sonradan da oluşabilir. Genetik bir hastalıktır. Gıdalardan da alerjen olanlar vardır. Alerjik bünyelerin alerjenden uzak durması gereklidir. Kuruyemişler arasında en bilinen ve en şiddetli reaksiyon gösteren alerji yer fıstığı alerjisidir.
Kuruyemiş ürünleri yağlı ürünler olmasına rağmen, bitkisel yağ özellikleri nedeniyle doğrudan kolestrol yapmazlar. Burada dikkat edilmesi gereken husus, her gün normal ölçülerde kuru yemiş tüketilmesi ve günlük egzersizlerin ihmal edilmemesi gerektiğidir. Sürekli ve aşırı kuruyemiş tüketimi vücudun kilo almasına neden olabilir.
Kuruyemiş alırken dikkat etmemiz gereken bir diğer nokta da ürünün tazeliğidir. Kuruyemiş satan dükkanlarda sıcak olarak sunulan ürünler, tamamen taze olmayabilir. Sıcak olması taze olduğunu göstermez. Aksine sürekli ısıtılan ürünün besinsel değerinde düşüş, tatta bozulma görülebilir.
Kuruyemiş, her türlü gıda gibi hava, ışık ve ısıya duyarlıdır. Paketler, ürünlerin bayatlama ve bozulmasını yavaşlatır. Paketli ürünlerde hava, ışık ve ısı arasında ambalaj bir bariyer görevi görür. Bu şekilde ürün tazeliğini daha uzun süre korur. Ancak dikkat etmemiz gereken bazı noktalar vardır. Paketi delik olan kuruyemiş ürünlerini kesinlikle almamalıyız ve ürünün raf ömrünün geçmemiş olmasına dikkat etmeliyiz.
Kuruyemiş nasıl saklanır?
Paketli ürünler açıldıktan sonra muhafazasında serin ve kuru ortam tercih edilmelidir. Buzdolabında saklamak iyi bir çözümdür. Yağ oranı yüksek olan kuruyemişler oksijene, ısıya ve neme karşı oldukça hassastır. Uzun süre hava ve ısıya maruz kalan kuruyemişlerde yağlar oksijen ile reaksiyona girer. Yağlarda öncelikle serbest yağ asitleri oluşur. Bu aşamada herhangi bir tehlike söz konusu değildir, ama ürünün tüketilmemesi önerilir. Yağ asitleri ağızda kötü bir tat bırakır ve bu tat bir süre devam edebilir.
Çocuklara özel hazırlanan ilk ve tek haber sitesi Yumurtalı Ekmek’i, facebook’ta beğenmeyi twitter ve Instagram'da takip etmeyi unutmayın!