Hava Ağırlığa Sahip Midir?
Yanımızı yöremizi kuşatan havayı fiziksel olarak hissetmeyiz. Anca bir esinti çıktığında ayırdına varabildiğimiz hava gerçekten de bir ağırlığa sahip midir? Gözle göremediğimiz ve elle dokunup kavrayamadığımız ama var olduğunu bildiğimiz havanın ağırlığı olup olmadığı zihni hep meşgul etmiştir. Havanın ağırlığı var mıdır sorusu akla geldiğinde bilim bakalım bunu nasıl yanıtlıyor. Havada trilyonlarca gaz molekülü vardır ve bunlar bedenimizle sürekli temas halindedir. Gaz molekülleri dünyadaki yerçekiminin etkisiyle yeryüzünde tutulurlar. Yerçekimi olmasaydı uzaya kaçarlardı. Hatta içlerinde çok hafif olup atmosferin üst katmanından uzaya kaçanları da vardır. Havanın özellikleri her ortamda farklı tepkimeler ortaya çıkmasını sağlar. Havanın bileşenleri hususuna gelecek olursa; havanın %78’i azot moleküllerinden, %21’i oksijen moleküllerinden, %1’i de diğer gazlardan oluşur. Diğer tüm gezegenlerde de belli oranlarda çeşitli gazlar mevcuttur.
Yeryüzündeki hava her bir santimetrekareye 1 Newton bası uygular. Yükseklere çıkıldıkça ise hava incelir. Bu da havanın cisimlere yaptığı bası oranının düşmesine sebep olur. Ama bu durum, aldığınız oksijenin de yarısını teneffüs etmeniz demektir. İşte yükseklere çıkıldıkça nefes darlığı, baş dönmesi, mide bulantısı gibi şikayetlerin ortaya çıkış sebebi budur. Okyanuslarda yaşayan bazı hayvanlar ve bitkiler yüksek hava ve su basıncına dayanabilecek yaradılıştadırlar.
Diğer gezegenlerin farkı farklı ağırlıkta atmosferleri vardır yahut hiç atmosferleri yoktur. Sözgelimi Merkür sodyum gazından oluşan ve son derece ince bir atmosfere sahiptir. Venüs ise kalın bir karbondioksit gazı tabakasıyla kaplıdır. Venüs’te yürümek suyun altında yürümeye çalışmak gibidir. Venüs’te havaya fırlatılan bir cisim dünyadakinden daha yavaş bir şekilde yere düşecektir.
Jüpiter gezegeninde çok daha ağır hissedilen bir atmosfer söz konusudur. Mars gezegeninde ise karbondioksit moleküllerinden dolayı hava yoğunluğu son derece düşüktür. Burada atmosfer basıncı ortalama 70 gram’dır. Havanın ağırlığı değişkendir diyebiliriz. Havanın ağırlığını anlamak ve ölçmek için okullarda yapılan basit deneyler bile yol gösterici olmaktadır. Havanın yoğunluğu görüldüğü üzere her gezegende farklıdır. İşte hava ağırlığa sahip midir sorusunun yanıtı. Kendi gezegenimiz dünya ve diğer gezegenlerdeki havanın varlığı, ağırlığı, hissettirdikleri bu şekildedir.
Çocuklara özel hazırlanan ilk ve tek haber sitesi Yumurtalı Ekmek’i, facebook’ta beğenmeyi twitter ve Instagram'da takip etmeyi unutmayın!