
Havucun faydaları neler?
Sayısız faydasıyla salataların vazgeçilmezi olan havuç nasıl bir bitkidir? Bebeklerin beslenme programının ilk üyelerinden olan havucun faydaları nelerdir?
Özellikle A vitamini bakımından çok zengin olan havuç, kökleri hem çiğ hem de pişirilerek yenen bir sebze türüdür. Son yıllarda uzun, sivri uçlu çeşitlerin yerini Nantes tipi denen küt uçlu, odun kısmı denilen özü az ve yumuşak dokulu, ıslah edilmiş çeşitler almıştır.
Kısa gün bitkisi olan havuç en iyi gelişimi az ışık, düşük sıcaklık ve toprak rutubeti yeterli yerlerde gösterir. Yüksek sıcaklıklarda havuçların boyları kısalmakta düşük sıcaklıklarda uzamaktadır. Serin iklim sebzesi olan havuç için en iyi sıcaklık derecesi 15-20°C’dir. Bu sıcaklık derecesinde renk maddelerinin oluşumu en yüksek düzeydedir.
Uzmanlar havucun, kan yapıcı, kuvvetlendirici, ishal kesici, peklik giderici, safra akıtıcı, karaciğeri kuvvetlendirici ve mide, bağırsak dostu yeri doldurulamayan bir sebze olduğunu söylüyor. Kansızlık halinde, sabah-öğle-akşam taze sıkılmış 1 çay bardağı havuç suyu içilmesi, suyu çıkarılamazsa ince ince rendelenerek yenilmesi öneriliyor.
Havucun bol A vitamini ile cilde temizlik ve pembelik verdiğini ve gözlerin sağlıklı kalmasını sağladığını belirten uzmanlar, kalp rahatsızlığı ve damar sertliği olanlara çok faydalı olduğunu vurguluyor.
Uzmanlar, havuçtaki beta-karotenin de gözleri, yaşlılığın getirdiği görme zayıflığından koruduğunu ve bağışıklık sistemini kuvvetlendirdiğini vurgulayarak, havuçların çiğ veya pişmiş olarak yenilirken asla soyulmaması gerektiğini, sadece temiz yıkamanın yeterli olduğunu kaydediyor.
HAVUCUN BESİN DEĞERLERİ
100 gr. taze havucun içerdiği önemli besin değerleri şöyle: 30-42 kalori; 1,1 gr. protein; 9,7 gr. karbonhidrat; 0 kolesterol; 0,2 gr. yağ; l gr. lif; 36 mg. fosfor; 37 mg. kalsiyum; 0,7 mg. demir; 47 mg. sodyum; 341 mg. potasyum: 23 mg. magnezyum; 8.115-11.000 IU A vitamini: 0,06 mg. B1 vitamini; 0,05 mg. B2 vitamini; 0.6 mg. B3 vitamini; 0.15 mg. B6 vitamini; 7,6 mg. folik asit; 6-8 mg. C vitamini ve 0,6 mg. E vitamini.
HAVUCUN FAYDALARI!
– Kalbin dostu olan havuç, potasyum ve posa içeriği ile kolesterole, hipertansiyona karşı savaşır.
– Havuç bazı gıda zehirlenmesini önler.
– Havuç, içerdiği yüksek lif oranıyla kabızlığı önler.
– Havuç ve havuç suyu az kalori içermesine rağmen besleyicidir. Zayıflamada ve kilo korumada etkilidir. Ara öğünlerde küçük bir havuç yenilmesi tokluk hissi sağlar.
– Karaciğer fonksiyonlarının korunmasında, sindirim sistemi üzerinde oldukça etkilidir.
– Güçlü antioksidanlar içeren havuç yaşlanmanın ciltte görünen etkilerini geciktirir. Cildi canlandırır, güzelleştirir.
– Doğal A vitamini kaynağı olduğu için göz sağlığını korur ve görme gücünü artırır.
– Kemik bozuklukları ve osteoporoza (kemik erimesi) karşı etkilidir.
– Safra kesesi ve karaciğer enzimlerinin düzenlenmesinde çok etkilidir. Yağlanmayı azaltır.
– İçeriğindeki E vitamini ile kanser oluşumunu engeller.
– Havuç suyu beta-karotenden zengin olduğu için hücre bozulmasını önler. Yaşlanma sürecini yavaşlatır.
– Biraz limon ve zeytinyağı eklenerek hazırlanan havuç salatası zihni açar, öğrenmeyi hızlandırır.
– Kanı temizleyen alkali elementler içerir. Vücuttaki asit alkali dengesinin korunmasına yardımcı olur.
– Ağızda bulunan bakterileri temizleyerek diş sağlığını korur.
– Düzenli olarak havuç yemek mide ülserine karşı koruma sağlar.
HAVUÇ TÜKETİMİ NE KADAR OLMALI?
Haftada 4-5 adet havuç yemenin genel olarak herhangi bir zararı bulunmuyor ancak günlük olarak bu miktarda havucu tüketmeye başlanırsa kabızlık, gaz ve şişkinlik gibi sindirim sorunları yaşanabilir. Aşırı miktarda havuç tüketmenin bir diğer yan etkisi ise havuca turuncu rengini veren karoten pigmenti nedeniyle cilt renginin sarıya dönmesidir. Bu renk değişimi özellikle ter bezlerinin bulunduğu bölgelerde daha yoğun olabilir. Havuç yemeyi kestikten bir süre sonra cilt normal rengine dönecektir.
Havuç gibi besin lifi bakımından zengin sebze ve meyveleri aşırı miktarlarda tüketmek kalsiyum, bakır, demir, çinko gibi minerallerin vücut tarafından emilmesini olumsuz yönde etkileyebilir. Bu durum uzun süre devam ederse bu minerallerin eksikliğine bağlı olarak bazı sorunlar yaşanabilir.
Böbrek sorunu olanlar yüksek miktarda potasyum içeren havucu dikkatli tüketmelidir. Potasyum fazlası böbrek ve diğer organlara zarar verebilir.
Çocuklara özel hazırlanan ilk ve tek haber sitesi Yumurtalı Ekmek’i, facebook’ta beğenmeyi twitter ve Instagram'da takip etmeyi unutmayın!