
Hemingway’den kitap önerileri!
1934 yılında genç bir yazar, ABD’li yazar Ernest Hemingway’i Key West’teki evinde ziyaret eder…
Bu ziyarette Hemingway’den değerli bazı tavsiyelerin yanı sıra bir de kitap listesi alır.
İşte, Hemingway’in genç bir yazarın mutlaka okuması gerektiğini söylediği bu 16 kitap… Ne yazık ki kitapların bazılarının Türkçe çevirisi yok!..
1) Blue Hotel – Stephen Crane
2) The Open Boat – Stephen Crane
3) Madam Bovary – Gustave Flaubert
4) Dublinliler – James Joyce
5) Kırmızı ve Siyah – Stendhal
6) Of Human Bondage – Somerset Maugham
7) Anna Karenina – Leo Tolstoy
8) Savaş ve Barış – Leo Tolstoy
9) Buddenbrooklar – Thomas Mann
10) Hail And Farewell! – George Moore
11) Karamazov Kardeşler – Fyodor Dostoyevski
12) The Oxford Book Of English Verse
13) The Enormous Room – E.E. Cummings
14) Uğultulu Tepeler – Emily Bronte
15) Far Away And Long Ago – W.H. Hudson
16) The American – Henry James
Hemingway kimdir?
1899 doğumlu Ernest Miller Hemingway, Amerikalı roman yazarı, kısa-hikâyeci ve gazetecidir. Kısa ve gösterişsiz yazı tarzı ile bilinir. 20. yüzyıl kurgu romancılığını etkilemiştir.
Hemingway′in kahramanları genelde kendisinin bir yansımasıdır ve zor durumlarda gururlarını korumaları gerekir. Hemingway’in çoğu eseri, bugün Amerikan edebiyatının başyapıtlarından kabul edilir.
1925-1929 yılına kadar olan dönemde Hemingway kendi yazarlık yıllarının en güzel örneklerini verdi. Bu yıllarda hiç tanınmayan bir yazarken birden bire dünyanın en ünlü yazarları arasında girdi.
İlk basılan romanı olan “Güneş de Doğar” adlı kitabı bu yıllarda basıldı. “Güneş de Doğar” adlı eserinde savaş yorgunu bir askerin anılarını anlatan Hemingway 1929 yılında basılan “Silahlara Veda” adlı eseri ile çok büyük yol kaydetti. “Silahlara Veda”’da yaralı bir askerin savaşta bir hemşireye duyduğu aşkı dile getiriyordu. Hemingway böylelikle savaşında anlamsızlığına değinmeyi amaçlıyordu.
1931’de Avrupa anılarından olan İspanya yıllarına dair “Öğleden Sonra Ölüm” adlı kitabını yazdı. Afrika’da yaptığı turla ilgili yazılarını ise Afrika’nın Yeşil Tepeleri adlı kitabında topladı. 1940 yılında ise en başarılı eserlerinden olan “Çanlar Kimin için Çalıyor” adlı eserini yazdı ve mesleğinde zirveye ulaştı.
1942’de Amerikan Deniz Kuvvetleri’ne girdi. 1944’te Fransa çıkartmasına katıldı ve de Paris’in kurtuluşuna şahit oldu.
1950’de çok da başarılı olmayan “Irmaktan Öteye ve Ağaçların İçine” adlı eserlerini yazdı. 1952’de gerçek başyapıtı olan “Yaşlı Adam ve Deniz” adlı eserini yazdı. Bu kitapta insanın yaşama nasıl bağlanması gerektiği ve de aslında insan yaşamında her şeyin boş olduğuna dair olan fikirlerini belirtti. 1953’te aynı eseri ile Pulitzer Ödülü’nü aldı. 1954’te ise Nobel Edebiyat Ödülü’ne layık görüldü.
Fidel Castro ile kurduğu dostluk ve Castro’nun kişiliği onu çok etkilemiştir. Fidel Castro, Hemingway’in ölümünün ardından, başkent Havana’da adına bir anıt yaptırmıştır.
Çocuklara özel hazırlanan ilk ve tek haber sitesi Yumurtalı Ekmek’i, facebook’ta beğenmeyi twitter ve Instagram'da takip etmeyi unutmayın!