
Her yerde neden “Duran İnsanlar” var?
Türkiye, 17 Haziran saat 18.00’de yeni bir protesto biçimiyle tanıştı: “Duran İnsan”. Peki ne yapıyor bu “Duran İnsanlar”?
Taksim’deki Gezi Parkı’nın polis tarafından boşaltılmasının ardından, yaşananlara tepki gösteren ve polisle daha fazla çatışmak istemeyen insanlar, değişik protesto biçimleriyle tepkilerini sürdürdü.
Bazıları toplanıp yürüyüş yaparak, bazıları da parklarda yerlere oturarak seslerini duyurmaya çalıştı.
Bu eylemlerin en çarpıcısı ise “Duran Adam”ın yaptığı oldu.
34 yaşındaki performans sanatçısı ve dansçı Erdem Gündüz, önceki gün saat 18.00’de Taksim Meydanı’nda yüzü Atatürk Kültür Merkezine dönük olarak hiç kıpırdamadan, konuşmadan, slogansız, pankartsız, tepkisiz durmaya başladı.
Gündüz’ü görüp şüphelenen polis, çantasını ve üzerini aradı, durumu anlamaya çalıştı. Bu sıradışı eylem, sosyal medyada da (facebook, twitter) yankı buldu.
Herkes bu sessiz protesto şeklini anlamaya çalışıyordu.
“Duran Adam”ın kim olduğu, eylemi ne kadar sürdüreceği, polisin tepkisi, her şey merak konusuydu ve tüm Türkiye bu ilginç eylemle şaşırıp kalmıştı.
“Duran Adam”ın fark edilmesinin ardından, Taksim Meydanı’na başka “Duran Adamlar”, “Duran Kadınlar” gelmeye başladı. Meydan bir anda “Duran İnsanlar”la doldu.
Yasalarımıza göre hareketsiz durmak suç değil. Hal böyle olunca, polis de hareketsiz, sessiz duran bu kalabalığa nasıl müdahale edeceğini şaşırdı.
Eylemi başlatan Erdem Gündüz, 8 saat sonunda Çevik Kuvvet polislerinin etrafında birikenleri gözaltına almaya başlaması üzerine eylemini bitirerek, meydanı terk etti.
Fakat başlattığı protesto, çoktan tüm Türkiye’ye yayılmıştı.
Ankara’da Yonca S., eylemler sırasında başından vurularak ölen Ethem Sarısülük’ün vurulduğu noktada, bıraktığı karanfillerin süpürüldüğünü görünce ‘durma’ya başlamıştı.
Gün boyunca Eskişehir’den New York’a pek çok kentte, Çağlayan’daki Adliye Sarayı’ndan TBMM sıralarına, Hrant Dink’in katledildiği kaldırımdan Sivas Madımak Oteli’ne pek çok yerde ‘duran insan’ eylemleri yapıldı.
Durma eylemine katılamayanlar da bir çift ayakkabılarını bırakarak, bu sessiz eyleme destek verdi.
Espriyi elden bırakmayan bir kişi de Taksim Meydanı’na kot pantolon, gömlek giydirdiği mankeni bıraktı.
ABD’nin New York kentinde bir Türk genci, beyaz gömlek, su şişesi ve krakerleriyle ABD’nin simgesi olan Özgürlük Heykeli’ne bakarak saatlerce kımıldamadan durdu.
Üniversiteye girmeye hazırlanan 20 yaşındaki Alican Birteksöz, “Halkın güçlü olduğunu göstermeye çalışıyorum. Taksim’de bir abimiz eyleme başladı, ben de ona destek oluyorum” diyerek Kadıköy’de “Duran İnsan” eylemi başlattı.
Çağlayan Adalet Sarayı’nda da avukatlar adaleti temsil eden Themis heykeli önünde durdu.
Taraftar grubu Çarşı’ya yönelik gözaltılara odaklanan Beşiktaş’ta, Kartal heykelinin önünde eylem vardı.
Barış ve Demokrasi Partisi’nin 5 milletvekili de TBMM’deki sıralarında, 5 dakika şiddete karşı ayakta durdu.
BAKAN: MÜDAHALE EDİLMEYECEK
Taksim’de “Duran İnsan” eyleminin başladığı anda polis tarafından gözaltına alınanlar, kısa süre sonra serbest bırakıldı. Avukatların böyle bir eylemin suç olmadığı, gözaltıların yanlış olduğunu açıklamalarının ardından İçişleri Bakanı da “Duran İnsan” protestosunun yasal olduğunu duyurdu.
İçişleri Bakanı Muammer Güler, “Bu gösteri, kamu düzenini bozmadıktan, genel hayatı etkilemedikten sonra bizim müdahalemiz olmaz” dedi.
“Duran İnsan” eylemleri, tüm Türkiye’de ve dünyada her geçen saat yaygınlaşıyor.
Çocuklara özel hazırlanan ilk ve tek haber sitesi Yumurtalı Ekmek’i, facebook’ta beğenmeyi twitter ve Instagram'da takip etmeyi unutmayın!