
Hidrofobik metal nedir?
Üzerinde su tutmayan hidrofobik metal üretildi!.. Peki, bu ne demek? Hidrofobik metal nedir? Ne işe yarar?..
Suyun nesneler üzerinde uzun süre kalması bazı durumlarda sorunlara neden olabiliyor. Su bazı metallerin oksitlenmesini ve paslanmasını sağlar. Bazı metallerin su tutması kullanıldıkları alana göre daha da büyük sıkıntı yaratabilir. Örneğin uçakların kanatlarında kalan su, donarak uçuş için tehlike yaratabiliyor. Geliştirilen yeni bir hidrofobik metal ise suyu hiçbir şekilde tutmuyor ve üzerine damlatılan suyun üzerinden zıplayarak uzaklaşmasını sağlıyor.
Amerika’da bulunan Rochester Üniversitesi’ndeki araştırmacıların lazer yardımıyla geliştirdiği yüzey, tamamen metal ile tümleşik bir yapıda bulunuyor. Dolayısıyla ayrı bir madde olmadığı için uzun süre geçse de özelliğini yitirmiyor ve metalin yüzeyini kaplamaya devam ediyor.
Bu metalin yalnızca uçak kanatlarında değil; televizyon, telefon ve kamera da dahil olmak üzere metal olan her nesnede kullanılması bekleniyor. Ayrıca sistemin yüzde yüz verimli su toplama projelerinde de kullanılabileceği söyleniyor.
Metal nedir?
Metaller, günümüzün her alanında kullanılan, sert, dayanıklı bunun yanında kolay şekillendirilebilen maddelerdir. Çok sayıda küçük kristalin bir araya gelmesiyle oluşur. Çok kullanışlı olmaları ve elektriksel özellikleri sayesinde vazgeçilmez bir kaynaktır. Eğer metallerin elektriksel özellikleri olmasaydı ne elektronik aletler yapılabilirdi ne de elektrik kullanılabilirdi. Ampulün içindeki tungsten metalinden yapılmış tel sayesinde kolayca aydınlanabiliyoruz.
Metaller kullanım alanlarına göre bazı karışımlarla tekrar oluşturulurlar. Demirin içinde karbon oranı çok olursa kırılgan olur. Karbon oranı azaltılarak ve demir oksit katılarak sağlam çelikler oluşturulabilir.
Metaller, kendi aralarında soy metaller (altın, gümüş, platin gibi) ve soy olmayan metaller (demir, çinko, aluminyum gibi) şeklinde sınıflandırılabilir. Yarı metaller, iyi metal özelliği göstermez. Bu elementler hem metal, hem de ametal özelliği gösterir. Silisyum, bor, antimun, arsenik gibi elementler yarı metaldir. Doğada ametaller daha çok bulunsa da periyodik tablodaki elementlerin çoğu metaldir.
Metallerin Özellikleri
1- Metallerin hepsi (cıva elementi hariç) oda koşullarında katıdır.
2- Bütün metaller parlaktır (Metalik parlaklık). Işığı yansıtırlar.
3- Metaller sert ve yumuşak olabilir. Sert olan metal yumuşak olanı çizer.
4- Metaller, tel, levha ve toz haline gelebilir. Metaller esnektir; eğilip bükülebilir.
5- Elektrik ve ısıyı iletir.
6- Soy metaller (altın, platin gibi) dışında diğer metaller havada paslanır.
7- Metaller birbirleriyle bileşik yapmaz. Ancak birbiri içinde eritilerek karıştırılabilirler ve alaşım oluştururlar.
Çocuklara özel hazırlanan ilk ve tek haber sitesi Yumurtalı Ekmek’i, facebook’ta beğenmeyi twitter ve Instagram'da takip etmeyi unutmayın!