
Hijyen nedir? Kısaca
Sağlığımızı korumak için evde, okulda, sokakta hijyen kurallarına dikkat etmemiz gerekir. Peki, kısaca nedir hijyen?.. Tıp tanrısının kızı mı?
Daha iyi bir hayat sürmeyi, daha uzun yaşayabilmeyi kim istemez? Bunun sırrının sağlığı korumaktan geçtiğini bildiğimiz halde, pek çoğumuz sağlığımıza gereken önemi vermeyiz.
Hatta sağlığımızı korumanın sağlıklı ortamlardan, sağlıklı ortamların da hijyenik yani temizlik önlemlerine sahip ortamlardan geçtiğini bildiğimiz halde, hijyen konusunda gerekli özeni göstermemekteyiz.
Uykudan uyanınca yüzün yıkanması, çamaşırların değiştirilmesi, tuvaletten çıktıktan sonra ellerin mutlaka yıkanması, dişlerin günde iki kez fırçalanması, tırnakların haftada en az bir kez kesilmesi, haftada en az 3 kez duş yapılarak saç ve bedenin yıkanması düzenli olarak gerçekleştirilmesi gereken eylemlerdendir. Bunlar aynı zamanda sağlığa zarar verecek ortamlardan korunmak için alınan önlemlerdir ve genel anlamda hijyen olarak adlandırılır.
Hijyenin kelime anlamı ise Yunan ve Roma mitolojisinde Hygieia (Ὑγιεία) veya Hygeia (Ὑγεία) isimlerinden gelmektedir. Mitolojiye (tanrıları, kahramanlıkları ve doğaüstü varlıkları konu edinen efsane) göre tıp tanrısı Asklepios’un kızı ve sağlık, temizlik tanrıçasıdır. Babasının iyileştirme temalı mitolojik görevini Hygieia koruma temalı olarak gerçekleştirdiğine inanılmaktadır.
Başta kişinin kendi sağlığı olmak üzere, başkalarının da sağlığını korumanın en önemli aracı olan hijyenin mitolojide bile sağlık ve temizlik tanrıçası ile özdeşleştirilmesi aslında tam da sağlık ve temizlik arasındaki ilişkiyi göstermek içindir.
Sadece beden temizliği değil, kullanılan her şeyi ve her ortamı temiz tutmak da hijyenik olmanın ve hem bireysel hem de toplumsal sağlığımızı korumanın gerekliliğidir.
Çocuklara özel hazırlanan ilk ve tek haber sitesi Yumurtalı Ekmek’i, facebook’ta beğenmeyi twitter ve Instagram'da takip etmeyi unutmayın!