
Hindistan cevizi ve Hindistan cevizi yağının faydaları!
Ana vatanı Fas olan Hindistan cevizinin sağlığımıza birçok faydası vardır. Son günlerde Hindistan cevizi yağının faydaları da çok konuşulur oldu…
Bir enerji kaynağı olarak bilinen Hindistan cevizinin 1 kilosunda 6620 kalori vardır. Vücudun günlük C vitamini büyük ölçüde karşılayan bu besin; ayrıca A ve B vitaminlerini de içermektedir. Ayrıca sodyum, potasyum, kalsiyum, magnezyum, demir ve fosfor değerleri açısından da oldukça yüksek bir besin kaynağıdır. Son zamanlarda adından fazlasıyla söz ettiren Hindistan cevizi yağının faydaları da saymakla bitmiyor…
Hindistan cevizi yağlı ve kalorisi yüksek bir meyve olduğu için pek çok kişi onu tüketmekten kaçınır. Fakat yağ, vücudun düzgün çalışabilmesi için önemli bir besindir. Hücrelerin yapılandırılması, metabolizması için hormon üretmesi, vitamin ve mineralleri taşıyabilmesi için yağ gereklidir. Hindistan cevizi yağının içerdiği doymuş yağlar, orta zincir şeritlerden meydana geliyor ve bu kısa zincirli yağlar, vücut tarafından hemen işleme alınıp, yağ olarak depolanmıyor.
Her besinde olduğu gibi aşırıya kaçılması durumunda yan etkileri de vardır. Fakat düzenli olarak uygun miktarda tüketilmesi durumunda sağlığımıza önemli yararları olur. Dilerseniz hem yararlarını, hem de zararlarını maddeler halinde sıralayalım.
– İnsana yüksek enerji vermekte ve gün boyu dirençli kalmasına yardımcı olmaktadır.
– Reflü hastalığının şiddetini azaltır.
– Mide ağrılarına iyi gelir.
– Balgamın kesilmesine yardımcı olur.
– Besleyici ve güçlendirici bir besin kaynağıdır.
– Ağız kokusunu önlemektedir.
– Bir bardak Hindistan cevizi sütüyle yapılan saç bakım maskesi sayesinde saçlar daha düz ve canlı bir hal alır.
Hindistan Cevizi Yağının Faydaları
– Hindistan cevizinin içindeki lorik asit kalbin sağlıklı kalmasını sağlar ve kolesterolü kontrol altında tutar.
– Vücut metabolizma hızını artırır.
– Cilde, saçlara ve tırnaklara da sürülerek nemli kalmaları sağlanabilir.
– Beyin aktivitelerine yardımcı olur ve bu sayede Alzheimer ve bunama riskini azaltır.
– Hazımsızlığa iyi gelir. Hindistan cevizinin yapısı ve içeriğindeki yağlar, vitamin, mineral ve amino asitlerin sindirilmelerine ve antimikrobiyal özelliği bakterilerin, mantarın ve sindirim problemlerine neden olan parazitlerin ortadan kaldırılmalarına yardımcı olur.
– Hindistan cevizi yağı, son derece lezzetlidir. Hindistan cevizi suyunun aksine daha hafif bir tadı vardır ve tatlandırıcı olarak kullanılabilir.
Hindistan Cevizi Yağının Kullanım Alanları
Yukarıda sıraladığımız maddeleri özetleyecek olursak; Hindistan cevizi yağı enerji seviyesini artırır, iyi kolesterolü yükseltir ve kilo aldırmadan, kolesterol ve diğer sağlık sorunlarına neden olmadan kan şekerini dengeler. Buna ek olarak antimikrobik, antioksidan, mantarla baş eden, iltihap önleyici ve parazit ile virüslere karşı koruma sağlayan bir üründür. Bağışıklık sistemini de güçlendiren Hindistan cevizi yağının faydalı olduğu diğer kullanım alanları da şöyle sıralanabilir:
1. Ayak kokusu: İçerdiği mantar önleyici nitelikler, mantarla ilgili bütün enfeksiyonlara iyi gelir. Bu sorunla daha etkin bir şekilde savaşmak istiyorsanız, mercanköşk ve çay ağacı yağından da bir iki damla ekleyin.
2. Akne: Hindistan cevizi yağı, akneye neden olan bakterilerle mücadele eder. Sivilcelerin üzerine direkt olarak sürüp, sönmelerini izleyin.
3. Temizleyici: Hindistan cevizi yağı, etkili ve yumuşak bir temizleyici işlevi görür.
4. Bit: Bu rahatsız edici problemi kökünden çözer.
5. Vücuttaki çatlaklar: Kilo alıp vermekten kaynaklanan çatlakları Hindistan cevizi yağı ile önleyip yumuşatabilirsiniz.
6. Siğil ve lekeler: Sorunlu bölgeyi Hindistan cevizi yağı ile ovun ve bandajlayın. Etkisini görene kadar her gün aynı işlemi tekrarlayın.
7. Nemlendirici: Hindistan cevizi yağı, sert ve zarar görmüş ciltleri yumuşatmanın ve nemlendirmenin harika bir yoludur.
8. Peeling: Hindistan cevizi yağını karbonat, şeker, tarçın ve yulaf ezmesi ile karıştırıp harika bir peeling ve ölü hücrelerden arındırıcı maske elde edebilirsiniz.
9. Deodorant: Hindistan cevizi yağını mısır nişastası, karbonat ve tercih ettiğiniz bir kokulu yağ ile karıştırıp, doğal bir deodorant elde edebilirsiniz.
10. Kepek: Kepeklerden ve yarattığı kaşınma hissinden kurtulmak için kafa derinize Hindistan cevizi yağı ile masaj yapın.
11. İştahı azaltmak: Yemeklerden önce bir kaşık dolusu Hindistan cevizi yağı tüketirseniz, iştahınız azalır.
12. Boğaz ağrısı: Bir kaşık Hindistan cevizi yağının ağzınızda çözünmesini bekleyin ve yavaşça yutun. Bu sayede boğazınızı kaplamış korumuş olursunuz. Aynı zamanda mukus zarını canlandırır ve enfeksiyonlarla da savaşırsınız.
13. Saçkıran: Gözle görünmeyen saçkıran mikrobunu öldürmek için sorunlu bölgeyi Hindistan cevizi yağı ile ovun. Enfeksiyonu daha hızlı yok etmek için biraz çay ağacı yağı da ekleyebilirsiniz.
14. Dudak nemlendiricisi: Hindistan cevizi yağı dudakları korur ve nemlendirir. Güneşten korunmaya da yardımcı olur.
15. Uçuk: Antiviral özelliği sayesinde, uçuğa neden olan bakterileri öldürür. İyileşmeyi hızlandırmak için bir damla mercanköşk yağıyla da karıştırabilirsiniz.
16. Sakız yapışması: Saçınıza ya da halınıza sakız yapıştığında, çözümün Hindistan cevizi yağında olduğunu unutmayın.
17. Arpacık: Bu rahatsız edici ve acı verici enfeksiyondan kurtulmak için, arpacığın üzerine ya da göz çevresine Hindistan cevizi yağı sürebilirsiniz.
18. Kulak ağrısı: Hindistan cevizi yağı ve sarımsak yağı karışımı ile kulak ağrısı, enfeksiyonu ve dış kulak iltihabından hızla kurtulabilirsiniz.
19. Konak: Bebeklerin saç derisinde oluşan konakla baş etmek için Hindistan cevizi yağı kullanabilirsiniz. Acıyı, kaşıntıyı, kızarıklığı ve pullanmayı hafifletir.
20. Morarmalar: Morarmış cildi Hindistan cevizi yağı ile ovarak iyileşmeyi hızlandırabilirsiniz.
21. Tıraş kremi: Hindistan cevizi yağı, jiletin ciltte pürüzsüz bir şekilde kaymasını sağlarken, cildi de yumuşatır.
22. Tıraş sonrası losyonu: Tıraş sonrası oluşan kızarıklıklardan şikayetçiyseniz, özellikle hassas ciltler için yatıştırıcı etkisi olan Hindistan cevizi yağını kullanın.
23. Diş macunu: Eşit miktarda Hindistan cevizi yağı ve karbonatı karıştırıp, içine birkaç damla nane yağı ekleyin. Böylece florid, tatlandırıcılar ve diğer kimyasallardan arınmış doğal ve etkili bir diş macunu elde edersiniz.
24. Mantar enfeksiyonu: Hindistan cevizi yağı hem dahili hem harici kullanılarak mantar enfeksiyonlarıyla savaşır.
25. Saç kremi: Saçı güçlendirir ve onarır. Saçınıza Hindistan cevizi yağı ile masaj yapın ve 10 dakika bekledikten sonra durulayın. Kıvırcık saçları kontrol altına almak için kuru saça da az bir miktar sürülebilir.
26. Masaj yağı: Hindistan cevizi yağı yorgun ve ağrıyan kasları gevşetir.
27. Makyaj temizleyicisi: Rimel gibi yağ bazlı makyaj malzemelerini çıkarır. Cildi temizler, nemlendirir ve parlatır.
28. Su çiçeği: Kaşıntıyı azaltıp iyileştirmeye yardımcı olması için Hindistan cevizi yağı sürün. Zehirli sarmaşık, zehirli meşe, sinek ve böcek ısırıklarında da işe yarar.
29. Mobilya cilası: Hindistan cevizi yağı, ahşap mobilyalara koruyucu bir parlak kazandırır. Önce küçük bir alana uygulamakta fayda var.
30. Evcil hayvan sağlığı: Hem harici hem dahili olarak kullanılması evcil hayvanların sağlığı için birçok fayda sağlar. Nefes kokusunu alır, tüyleri parlatır, eklem sorunlarında etkilidir, kulakları temizler, pirelerden arındırır.
Hindistan Cevizinin Zararları
– Aşırı tüketilmesi durumunda kilo alımına neden olmaktadır. Çünkü oldukça yüksek kalori içermektedir.
– Taze tüketilmelidir. Aksi halde zehirlenmeye kadar giden olumsuzluklara neden olabilir.
– Fazla tüketilmesi durumunda beyin ve sinir sistemi üzerinden olumsuz durumlara yol açabilir.
– Karaciğeri yoran bir besin olduğu için bu açıdan da tüketilirken aşırıya kaçmamaya dikkat edilmesi gereken bir besindir.
Çocuklara özel hazırlanan ilk ve tek haber sitesi Yumurtalı Ekmek’i, facebook’ta beğenmeyi twitter ve Instagram'da takip etmeyi unutmayın!