
Hücre nedir? Hücre hakkında kısaca bilgiler…
Kısaca hücre nedir sorusunun cevabını ve canlıların temel yapı taşı olan hücre hakkında özet bilgileri sizin için derledik.
Hücre, canlıların yapısal ve işlevsel özelliklere sahip en küçük ve temel birimidir. Her canlı bir ya da daha fazla hücreden meydana gelir. Genellikle hemen her hücre temel olarak aynı yapıdadır. Ancak bulundukları doku ve buna bağlı olarak fonksiyonları açısından bazı farklı özelliklere sahip olabilmektedirler. Hücreler çıplak gözle görülemezler; sadece bir mikroskop aracılığıyla görülebilirler.
HÜCRENİN BÖLÜMLERİ
– Çekirdek: Kromozomları ve çekirdekçiği barındıran çekirdek, hücrenin en önemli organelidir. Dış tarafı çift kat zarla çevrili, içerisi ise karyoplazma denilen sıvı madde ile doludur.
– Hücre Zarı: Hücreyi dış ortamdan ayıran, seçici geçirgen canlı yapıdır. Hücreye gelen bütün kimyasal maddeler ve elektriksel iletiler hücre zarı ile alınır.
– Sitoplazma: Hücre zarı ile çekirdek arasını dolduran canlı sıvıdır. Büyük bir kısmı sudur. İçerisinde organel denilen çeşitli görevleri üstlenmiş ve özelleşmiş yapılar bulunmaktadır.
– Endoplazmik Retikulum: Hücre zarı ve çekirdek zarı arasında yer alır ve sitoplazmada besin dolaşımını sağlar. Kanallar ve borucuklardan oluşur.
– Golgi Aygıtı: Yağ sentezi ve lizozomların paketlenmesinde görevlidir.
– Lizozom: Tek katlı zarla çevrili, içerisinde sindirim enzimleri bulunduran organeldir. Yaşam için önemli bir sürecin parçasıdır.
– Mitokondri: 2-3 mikron uzunluğunda ve 0,5 mikron çapındaki bu elipsi bicindeki parça hücreye enerji sağlar. Oksijenli solunumun gerçekleştiği yerdir.
– Kloroplast: Sadece bitki hücrelerinde bulunan bu organel, fotosentez yapımını gerçekleştirir. Yani bitkiye besin üretir.
– Sentrozom: Bu organel ise sadece hayvan hücrelerinde yer alır ve bölünme esnasında kromozomların kutuplara taşınmasını sağlar.
Çocuklara özel hazırlanan ilk ve tek haber sitesi Yumurtalı Ekmek’i, facebook’ta beğenmeyi twitter ve Instagram'da takip etmeyi unutmayın!