
İğde nedir, faydaları nelerdir?
Azotu depolayabilen kökleri sayesinde en verimsiz topraklarda bile yetişen iğde ağacının özellikleri nelerdir?
Latince adı “elaeagnus” olan iğde, bir tür meyve ve bu meyveyi veren ağacın genel adıdır. Halk arasında iğde “cıcıcılık, cışkan, pisat” adlarıyla da anılır.
En önemli özelliği azotu depolayabilen kökleri sayesinde hemen her toprakta yetişebilmesidir. Türkiye’de karasal iklime sahip olan pekçok yerde yetişir. Kuraklığa da dayanıklı olan bu ağaç, zaman zaman erozyonla mücadele için de ekilebilmektedir. Tarla, bahçe ve bağ kenarlarına sınır bitkisi olarak dikilir.
İğde çiçeğinin hoş bir kokusu vardır. İğde ağacının, meyvesi zeytin büyüklüğündedir. Sarı ve kahverengi ve kabuğunun altı tüylü olan bu meyvenin sağlık açısından sayılamayacak kadar çok faydası vardır. İğdenin meyvesinin çekirdeği oldukça büyüktür. Meyveleri yazın geç dönemlerinde ve sonbaharın ilk dönemlerinde olgunlaşır. Kendisi zeytine benzese de tadı hurmaya yakındır.
İğdenin pekçok türü bulunmaktadır. En yaygın olanlarından biri “kuş iğdesi”dir. Meyveleri iridir ve bazı yerlerde “sultan iğdesi” de denilmektedir. Diğer iğde türleri arasında Japon iğdesi, Gumi-Kırmızı iğde de bulunur.
Peki, iğdenin içeriğinde neler vardır?
İğde, organik asitler, flovan glikozidler, uçucu yağ ve tanenin yanı sıra Protein, sodyum, demir, potasyum, A ve C vitamini, kalsiyum içerir.
İğdenin bilinen tek zararı fazla tüketildiğinde kabızlığa neden olmasıdır.
İğde Nasıl Kullanılır?
İğde ağacı meyvesi taze olarak yenebilir. Meyvesinden komposto da yapılır.
Ağacın çiçekleri ise kurutulup demlenerek çayı içilebilir.
Aynı şekilde iğde çiçeği ve yaprağı kaynatılarak suyu içilir.
Çocuklara özel hazırlanan ilk ve tek haber sitesi Yumurtalı Ekmek’i, facebook’ta beğenmeyi twitter ve Instagram'da takip etmeyi unutmayın!