
İlk trafik lambası Doodle oldu!
İlk trafik lambasını unutmayan Google, ilk trafik lambası için Doodle yaptı. Peki, ilk trafik lambası ilk nerede kullanıma sunulmuştur?
Popüler arama motoru Google, ilk trafik lambasını unutmadı ve ilk trafik lambası için Doodle yaptı. İlk olarak 1868 yılında Londra’da kurulan ilk trafik lambasının ardından, bugün tüm yollarda trafik lambası bulunuyor.
Türkiye’de ise 1929 yılında ilk trafik lambası kullanılmaya başlandı. O dönemlerden bu zamana kadar Türkiye yolları da hızla gelişti ve artık gerekli olan hemen her cadde ve kavşakta, trafik lambaları yer alıyor.
Trafik lambası tarihçesi
Trafik ışığı ya da trafik lambası, yol bağlantılarında, kavşaklarda, yaya geçitlerinde ve trafiğin kontrol edilmesi gereken diğer yerlerde bulunan trafik düzenleme aracıdır. İlk trafik ışığı 1868’de Londra’ya konmuştur. Trafik ışıkları, trafikte geçiş üstünlüğünün yerine, sürücü ve yayalara evrensel bir renk kodu ile renk sinyalleri göstererek trafiği düzenler.
Trafik, sadece atların ve at arabalarının bulunduğu devirlerde bile dünyanın büyük şehirleri için bir sorundu. Bu sorunu çözmek için yoğun gayretler sarf edilmesine rağmen çözüm bulunamıyordu. Yapılan çalışmalar sonucunda ilk trafik lambası otomobillerin ortaya çıkmasından çok önce 1868’de Londra’da kullanıldı. Yapım çalışmalarına Londra Emniyet Müdürü Richard Mayne’nin da katıldığı ilk trafik lambası, parlamenterlerin parlamento binasına daha güvenli ulaşabilmelerini kolaylaştırmak için düşünülmüştü. Gazla yakılan ve bir eksen etrafında döndürülebilen kırmızı ve yeşil lambalar bir yıl sonra patlayınca uygulamadan kaldırıldı.
Bu denemeden yaklaşık 55 yıl sonra ilk elektrikli trafik lambasını, Garrett Morgan adında bir ABD’li geliştirdi. Morgan ilk denemelere başladığı 1914’ten sonuca ulaştığı 1923’e kadar pek çok deneme yaptı. Sonunda elektrikli trafik lambalarını bulup patentini aldı.
Trafik lambası renkleri;
* Yeşil ışık: ilgili doğrultuda trafiğin akabileceğini,
* Sarı ışık: ışığın yeşilden kırmızıya değişmek üzere olduğunu,
* Kırmızı ışık: trafiğin durması gerektiğini gösterir.
Tek başına yanan sarı ışık ışığın yeşilden kırmızıya değişmek üzere olduğunu bildirirken, kırmızıyla birlikte yanan sarı ışık yeşil ışığın yanmak üzere olduğunu bildirir. Sürücüler buna göre hazırlanır ve ışığa göre yavaşlayıp dururlar veya hızlanırlar.
Yeşil-kırmızı renk körü insanlara kolaylık olması için genellikle kırmızı ışıklar biraz turuncu ve yeşil ışıklar da bir miktar mavi tonu içerir. “Yeşil” ışıklar çoğunlukla sarı ışığın üzerine mavi lens koyularak elde edilir.
Çocuklara özel hazırlanan ilk ve tek haber sitesi Yumurtalı Ekmek’i, facebook’ta beğenmeyi twitter ve Instagram'da takip etmeyi unutmayın!