
İnsan neden ağlar?
Acımızı, hüznümüzü, sevincimizi gösteren gözyaşları neden akar?.. Neden ağlarız?..
Ağlamak sadece üzüntülü anlarda yaşanan bir durum değil. İnsanoğlu pek çok duyguda ağlayabiliyor. İyi ama insan neden ağlar?.. Bilim insanları, ağlamanın koruyucu bir mekanizma olarak devreye girdiğini söylüyor. Derideki acı hissini veren sinirler gibi korneada da duyusal sinirler bulunuyor.
Rüzgarda yürürken veya bir soğanı dilimlerken gözdeki sinirler, istemsiz hareketleri denetleyen beyin köküne sinyal gönderiyor. Beyin kökü, göz kapaklarındaki salgı bezlerine giden hormonların salgılanmasını sağlıyor. Böylece gözyaşı üretiliyor. Bunlar “refleks gözyaşları”dır. Ancak korneadaki sinirler aynı zamanda beyindeki cerebraya da ulaşıyor. Bu kez bir filmi seyrederken dökülenler gibi “duygusal gözyaşları” oluşuyor.
Ağlamakla ilgili şu anda üzerinde bilimsel olarak çalışılan bir madde de prolaktin hormonu. Bu hormonun kadınlarda buluğ çağında, regl dönemlerinde, hamilelikte, emzirirken ve stres altındayken arttığı tespit edilmiştir. Oran olarak da kadın bedeninde erkeklere göre yüzde 60 daha fazla prolaktin bulunuyor. Uzmanlara göre prolaktin, kadınların duygularını etkileyerek, endokrin (salgı) sistemini etkiliyor ve daha fazla ağlama eğilimi yaratıyor.
Kadınlar yılda ortalama 64 kez, erkeklerse 17 kez ağlıyor. Kadınlar üzgün olduğunda, hüsrana uğradığında veya kızdığında ağlarken, erkekler ölüm gibi önemli kayıplarda, büyük hayal kırıklıklarında veya gerçekten çok sinirlendiklerinde ağlıyorlar.
İlerleyen yaşla birlikte kadın ve erkek arasındaki bu orantı tam tersine dönüyor. Orta yaşları geride bıraktıkça kadınlar daha az ağlayıp daha fazla kızmaya başlıyor. Sebebi kadın hormonlarının azalması ve erkeklik hormonu olan testosteronun bunun yerini alması. Erkeklerde ise tam tersi, testosteron seviyesi düşerken, dişilere özgü hormonlar devreye giriyor. Ve erkekler yaşlandıkça daha çok ağlamaya başlıyor.
Çocuklara özel hazırlanan ilk ve tek haber sitesi Yumurtalı Ekmek’i, facebook’ta beğenmeyi twitter ve Instagram'da takip etmeyi unutmayın!