
ISON kuyruklu yıldızı Güneş’i teğet geçecek
Bu akşam, uzayda nadir olarak rastlanacak bir olaya tanık olacağız…
Asrın kuyruklu yıldızı olmaya aday gösterilen ISON kuyruklu yıldızı, Güneş yüzeyinin 1,2 milyon kilometre kadar yakınına gelerek Güneş’i adeta “yalayarak” geçecek
Güneş’in etkisiyle paramparça olmaması halinde Dünya’dan gündüz de görülebilecek parlaklığa erişmesi beklenen kuyruklu yıldızın Güneş’e yaklaşma anı, Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) tarafından canlı yayınlanacak.
Astronomi meraklıları, ISON kuyruklu yıldızının Güneş’in en yakınına geldiği anı, NASA’nın Google’un parasız video sohbet servisi Google Hangout’tan, Türkiye saatiyle 20.00 ile 22.30 saatleri arasında yapacağı canlı yayınla izleyebilecek.
Yapılan hesaplamalar, kuyruklu yıldızın Güneş’in yakınından geçişi sırasında paramparça olmayacağını işaret ediyor.
Rusya’daki, International Scientific Optical Network (ISON) adlı bilimsel araştırma kuruluşu tarafından keşfedildiği için ISON kuyruklu yıldızı adıyla anılan kuyruklu yıldızın bilimsel adı C/2012 S1.
Kuyruklu yıldızlar, “kirli kartopu” ya da “buzlu çamur topu” olarak anılırlar. Buz (su ve donmuş gazlar) ve (bir nedenle güneş sisteminin oluşumu sırasında gezegenlerde yoğunlaşamamış) kozmik toz karışımından oluşurlar.
Güneş sisteminin diğer küçük cisimlerinin aksine, kuyruklu yıldızlar antik çağlardan beri bilinmektedir. Çin kayıtlarına göre Halley kuyrukluyıldızı MÖ. 240 yılından beri tanınmaktadır. 1995 yılı itibariyle 1024 kuyrukluyıldız kataloglanmış ve yörüngeleri (kabaca da olsa) hesaplanmıştır. (Ayrıntılı bilgi için tıkla…)
Çocuklara özel hazırlanan ilk ve tek haber sitesi Yumurtalı Ekmek’i, facebook’ta beğenmeyi twitter ve Instagram'da takip etmeyi unutmayın!