
İstanbul Maratonu için nefesler tutuldu!
36. Vodafone İstanbul Maratonu için geri sayım başladı. Maraton nedeniyle bazı yollar trafiğe kapanacak!..
İki kıta arasında gerçekleştirilen en önemli yarış olan 36. Vodafone İstanbul Maratonu 16 Kasım Pazar günü koşulacak.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Spor AŞ tarafından gerçekleştirilen organizasyonda maratonun yanı sıra 10 ve 15 kilometre yarışlarıyla, halk yürüyüşü de yapılacak.
Bu yıl 36’ncısı düzenlenecek maratonun en yüksek atlet kaydına ulaşıldığı, bu sayının 25 bini aşması beklendiği bildirildi.
Ödüller
Maratonu kazanacak kadın ve erkek sporcular 50’şer bin dolar para ödülünün sahibi olacak. Bu yarışta ikincilere 25’er, üçüncülere 15’er, dördüncülere 10’ar ve beşincilere 8’er bin dolar ödül verilecek.
Koşuda Türk sporcular arasında ilk sırada yer alacak atletler 20’şer bin dolar para ödülü kazanacak. Bu kategoride ikinci Türk atletler 10’ar bin ve üçüncüler de 5’er bin dolar alacak.
Yeşil maraton
Bu yıl 36’ncısı yapılacak maratonda çevreci bir anlayışla koşulacak.
Proje kapsamında Maraton Hatıra Ormanı oluşturulması planlanırken, 118 farklı ülkeye mensup sporcular kendi ülkelerine özgü fidanları bu orman için getirecek.
Maraton sırasında ayrıca çevreci ürünlerin kullanımına dikkat edilecek.
İki sloganlı organizasyon
36. organizasyon iki slogan üzerinden gerçekleştirilecek. “İstanbul Aşkına Koş” sloganıyla katılımcılar davet edilirken, “#birsebebivar” sloganı da organizasyonda kullanılacak.
Organizasyonun en önemli koşusu yine maraton olacak 36. Vodafone İstanbul Maratonu’nun bu yılki en önemli koşusu yine 42 kilometre 195 metrelik yarış olacak.
Trafiğe kapanacak yollar
36 yıldır iki kıtayı birleştiren İstanbul Maratonu, Altunizade’den başlayacak, Sultanahmet’te sona erecek.
Geçmişte olduğu gibi bu sene de Pazar günü sabahtan itibaren bazı yollar trafiğe kapatılacak.
İstanbul Maratonu nedeniyle, trafiğe kapatılacak yerlerin başında Boğaziçi Köprüsü geliyor.
Ayrıca Barbaros Bulvarı, Beşiktaş Meydanı, Dolmabahçe, Karaköy Meydanı, Ataköy 1. kısımdan Sirkeci’ye uzanan sahildeki Kennedy Caddesi ve Sultanahmet Meydanı da trafiğe kapalı olacak.
Kapalı yollar saat 11.00′den itibaren kademeli olarak trafiğe açılacak.
İstanbul Maratonu’nun tarihi
İstanbul Maratonu, ilk olarak Tercüman Gazetesi tarafından 1973 yılında gündeme getirilen Asya’dan Avrupa’ya maraton fikri, 1978 yılında ertesi yıl bir grup Alman turistin İstanbul’u ziyaret edeceği haberiyle alevlendi. Bu turistlerin özelliği gittikleri ülkelerde Maraton koşuyor olmalarıydı.
Toplamda 74 kişinin katıldığı ve turist gruptan da 34 kişinin katılımıyla Boğaziçi Köprüsü’nün 700 metre gerisinden ilk Avrasya Maratonu için start verildi.
Boğaziçi Köprüsü ilk kez 1 Nisan 1979 günü yerli ve yabancı atletlerden oluşan ekiple koşulmaya başlandı.
Tarihte ilk kez iki kıta arasında bir yarış koşulmuş oldu.
1979 yılında koşulan bu yarışın galibi 2:35:39’luk derecesiyle Zonguldaklı atlet Hasan Saylan oldu.
Maraton; 10, 20 ve 42 kilometrelik 3 bölümden oluşurken ayrıca 15 kilometrelik bir yürüyüş etabı daha eklenerek 4 farklı etaba çıkarıldı.
Büyük yankı uyandıran ilk yarışın ardından Beden Terbiyesi Genel Müdürlüğü ve Atletizm Federasyonu yarışın geleneksel bir boyut kazanması için çaba sarf ettiler.
İstanbul Maratonu başladığı günden bu yana tam üç defa güzergah değiştirdi.
Son yıllarda Maraton, 15 Km, 10 Km olmak üzere 3 farklı güzergahta koşulan ve Halk Yürüyüşü kategorisi de bulunan maraton, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin organizatörlüğünde düzenlenmektedir.
Türkiye’de uluslararası nitelikteki en önemli maraton yarışıdır.
Çocuklara özel hazırlanan ilk ve tek haber sitesi Yumurtalı Ekmek’i, facebook’ta beğenmeyi twitter ve Instagram'da takip etmeyi unutmayın!