
İstanbul’un Tarihi Yarımada’sında ilginç araştırma
İstanbul’un yüzde 3’ü her gün Tarihi Yarımada’yı keşfetmekle meşgul! Keşfedenler de ayakta duruyor!
Nüfusu 15 milyonu aşan İstanbul’un en kalabalık bölgesi olarak bilinen yer Tarihi Yarımada. Tarihi yarımada ya da Suriçi; Haliç, İstanbul Boğazı ve Marmara Denizi ile çevrili olan; İstanbul şehrinin ilk kurulduğu ve geliştiği bölgeye verilen addır.
Tarihi Yarımada’da yapılan ‘İstanbul’un Ortak Yaşam Alanları ve Toplumsal Yaşamı – Herkes İçin Erişilebilir Bir Kent’ isimli araştırmada ortaya çıkan enteresan sonuç: İstanbullular ya ayakta duruyor ya da boylu boyunca uzanıyor!
Araştırma, İstanbul’un yüzde 3’ünün (yaklaşık 450 bin kişi) her gün Tarihi Yarımada’yı keşfetmekle meşgul olduğunu ortaya çıkardı. Tarihi Yarımada’yı her gün 2,5 milyon kişi ziyaret ediyor.
Hafta içi yaklaşık 413 bin kişinin tespit edildiği Tarihi Yarımada’da en popüler faaliyet ayakta durmak.
12:00 – 16:00 saatleri arasında gerçekleştirilen tespitlere göre Tarihi Yarımada’da bulunanların yüzde 26’i sadece ayakta duruyor.
O an orada bulunanların yüzde 21’si ise bir kenarda öylece oturuyor.
Araştırmaya göre her iki eylemin de en yoğun yapıldığı yer Galata Köprüsü ve civarı.
Cumartesi günleri ise hem insan sayısında hem de ayakta duran kişi sayısında önemli bir artış olduğu gözleniyor.
55 bin nüfusu olan Tarihi Yarımada gün içerisinde 2,5 milyon insanı ağırlıyor. İstanbul ve aralarında New York, Londra, Melbourne ve Kopenhag’ın da yer aldığı dünyanın en işlek yaya trafiğine sahip kentler karşılaştırıldığında, Tarihi Yarımada içindeki Ragıp Gümüşpala Caddesi’nin çok daha fazla yaya tarafından kullanıldığı görülüyor.
Araştırmadan çıkan diğer sonuçlar:
– Erkek yayaların sayısı kadınların iki katından fazla.
– Yoldan geçen yayaların yüzde 90’ı 15 – 65 yaş arasındaki genç ve orta yaşlı yetişkinler.
– Diğer kentlerle kıyaslandığında İstanbul’da daha çok çocuk kaydedilmesine rağmen, ortak yaşam alanlarında çocuklara cazip gelecek fazla özellik bulunmuyor. Buna rağmen Tarihi Yarımada’da çocuklar akşama kadar kalıyorlar.
– Hafta içi 12.00 – 14.00 saatleri arasında yapılan en yaygın pasif faaliyet yüzde 24 ile ayakta durma, yüzde 21 ile bir kenarda oturma şeklinde iken Cumartesi günleri ise aynı faaliyetler sırasıyla yüzde 31 ve yüzde 22 olarak artış gösteriyor.
– Seçilmiş cadde, meydan ve parklardaki banklarda yaklaşık 4 bin 315 oturma yeri belirlendi. Ancak sorun mevcut bankların, yayalara dinlenme olanağı sağlayacak şekilde yerleştirilmemiş.
Tarihi Yarımada’nın neresi olduğu hakkında daha fazla bilgi almak için buraya tık tık lütfen!
Çocuklara özel hazırlanan ilk ve tek haber sitesi Yumurtalı Ekmek’i, facebook’ta beğenmeyi twitter ve Instagram'da takip etmeyi unutmayın!