
İşte Elif’in başarısının sırrı!
‘Muz kabuğundan biyoplastik üretimi’ projesiyle Google Bilim Fuarı’nda finalist olan başarılı öğrenci Elif Bilgin, projesini ve hedeflerini anlattı
Geçtiğimiz günlerde 16 yaşındaki lise öğrencisi Elif Bilgin’in, ‘muz kabuğundan biyoplastik üretimi’ projesiyle Google Bilim Fuarı 2013’te 15 fınalistten biri olduğunu yazmıştık.
Gençlik Spor Dergisi muhabirlerinden Nilüfer Gevenoğlu, Elif Bilgin ile bu çalışmasıyla ilgili güzel bir söyleşi yapmış.
Gelin hep birlikte Elif’in başarısının ardındaki sırrı öğrenelim…
“İstanbul’da bir araya geldiğimiz Elif Bilgin, özel bir lisede tam burslu olarak 11. sınıfta okuyor. Henüz 4 yaşındayken okuma yazma öğrenen ve o dönemlerde bilim dergileri okumaya başlayan Bilgin, başarısını bilimsel araştırmalara olan merak ve isteğine bağlıyor.
16 yaşındaki Elif, 2 yıl önce muz kabuğundan biyoplastik üretimi projesi üstünde çalışmaya başlamış. Birçok denemesinde başarısız olmuş fakat bu başarısızlıklara rağmen pes etmemiş. 12 denemenin sonunda ise başarmış.
Yenilmeyen hammadde aradı
Bilimi çok sevdiğini ifade eden Elif, proje serüvenini; “Çevresel sorunlarla ilgili bir proje yapmak istiyordum. Bu istek üzerine beyin fırtınası yaptım ve bir liste hazırladım. Petrol bazlı plastiklerin yerini alabilecek biyoplastik üretimi üzerinde fikir yürüttüm. Tüketilen hammaddeden çok kullanılmayan çöpe atılan bir hammadde bulunabilir mi diye araştırırken, muz kabuklarını buldum. Muz kabuğunun içinde yüksek oranda selüloz ve nişasta gibi biyoplastik üretimine uygun maddeler var. Kendi kendine bozulmayan, çürümeyen, kolay parçalanmayan ve elastik plastik ya da plastiğe benzer bir şey elde etmeyi hedefledim. Sonunda bu kriterlere tamamen uyan bir malzeme ürettim.” sözleriyle ifade ediyor.
İlk 10 deneme başarısızdı
2 yıl boyunca proje üzerine çalışan Bilgin, sabrının ve azminin getirdiği başarısını şu sözlerle özetliyor:
“Okulda, bilim sanat merkezinde ve evde geç saatlere kadar çalıştığım oldu. Farklı metotlar uygulayarak biyoplastik üretmeye çalıştım. İlk 10 denemem başarısız oldu. Ancak son iki denememde muz kabuğundan biyoplastik üretmeyi başardım.”
Google Bilim Fuarı’na katılım sürecini ise; “Genelde bir yarışma olur ve yarışma formatına uygun projeler üretilir. Ama ben tam tersini yaptım, önce projeyi bitirdim ve projeme uygun yarışmaları incelemeye başladım. Bu yarışmayı ise google arama motorundaki araştırmalarım sırasında buldum. Yarışma için istedikleri kriterlere uygun, açıklamalı bir video ve rapor hazırlayıp gönderdim.” şeklinde anlatıyor.
Bu yıl üçüncüsü düzenlenen Google Bilim Fuarı 2013’e katılan Elif, beklemediği bu başarısını; “Fuara raporu gönderip başvuruyu tamamladıktan sonra ilk 90 finalist açıklanana kadar 3-4 ay bekledik. O sırada umudu kesmiştim. Hatta proje aşamasında yaptığım plastiklerin çoğunu çöpe bile attım. Fakat sonuçlar açıklandığında ve 15 finalist arasına girdiğimi öğrenince çok mutlu oldum. Hiç beklemediğim bir başarıydı.” sözleriyle ifade ediyor.
Elif projesi ile ABD’de 168 yıldır yayımlanan popüler bilim dergisi Scientific American’ın ‘Science in Action’ ödülünün de sahibi oldu.
Spor hayatında da başarılı
8 yıldır profesyonel olarak voleybol oynadığını da öğrendiğimiz Elif Blgin, şu anda 1907 Kanarya voleybol takımında takım kaptanı.
Hem sporda hem de bilimdeki başarısını; “Spor, derslerin ve ödevlerin karmaşası arasında nefes alabildiğim, rahatlayabildiğim bir aktivite. Derslerden sıkıldığımda, biraz olsun bedenen ve aklen dinlenmek istediğimde tercihim voleybol oluyor. Bu aktiviteden sonra daha sağlıklı ders çalışabiliyorum.” sözleriyle özetliyor.
Önceki başarıları ve hedefleri
Daha önce de birçok yarışmada başarı elde eden ve birincilik ödülü alan Elif, 6. sınıfta rüzgar hızıyla hareket edebilen bir araba üretmiş.
7. sınıfta ise topraksız tarımla ilgili bir proje gerçekleştirerek, suyun içinde soğan yetiştirmiş.
Mucitlerin ve icatların fazlasıyla ilgisini çektiğini belirten Bilgin’in hedefi, lise eğitimini başarıyla tamamlayarak Amerika’nın önde gelen üniversitelerinden birinde tıp eğitimi almak.
Kaynak: Gençlik Spor Dergisi
>> İŞTE ELİF’İN PROJESİ VE BİYOPLASTİK İLE İLGİLİ BİLGİLER <<
Çocuklara özel hazırlanan ilk ve tek haber sitesi Yumurtalı Ekmek’i, facebook’ta beğenmeyi twitter ve Instagram'da takip etmeyi unutmayın!