
İsveç nasıl bir ülkedir?
Kuzey Avrupa’da İskandinavya Yarımadasında yer alan İsveç, resmi olarak İsveç Krallığı olarak anılır.
Batı ve kuzeyde Norveç, doğuda ise Finlandiya ile komşudur. Öresund Köprüsü ile güneyde Danimarka’ya bağlıdır. Kuzeydoğusunda Finlandiya bulunur.
Başkenti, aynı zamanda en büyük şehri olan Stockholm‘dür. Diğer önemli şehirleri Göteburg, Malmö ve Upsala’dır.
Stockholm denilince ilk akla gelen yer, tarihi bir şehir olan Gamla Stan‘dır. Ufak bir ada şehri olan Gamla Stan’da bir saray, büyük bir kilise ve kraliyete ait çeşitli binalar vardır.
Başkentte bulunan 13. yüzyılda yapılmış olan Stockholm Sarayı ise İsveç ile özdeşleşmiş bir yapıdır. Kale olarak yapılmıştır. Toplam 1430 odası vardır.
İsveç’in yüzölçümü 449 bin 964 kilometrekaredir. Para birimi İsveç Kronu’dur.
İskandinav Yarımadasının sekizde beşini kaplayan İsveç, ince, uzun bir ülkedir. Kuzey kesimi kutup çemberinin içinde kalır.
Ülke ırmaklar ve göller bölgesidir. İrili ufaklı 96 bin göl vardır. Bu göllerin en büyüğü 5 bin 545 kilometre karelik Vanern Gölü’dür. Vattern, Jalmar ve Malar diğer göllerdir.
Ülkenin kuzeybatısı dağlıktır, kuzey bölgesinde ise birçok ırmak vardır. Akarsuların çoğu Botni Körfezi’ne dökülür. Akarsuların akış hızları fazla olduğundan hidroelektrik potansiyeli fazladır.
Kjölen Dağlarının üzerinde İsveç’in en yüksek tepesi olan Kebneka bulunur, 2 bin 123 metre yüksekliktedir.
İsveç’te üç farklı iklim kuşağı yer alır. Sıcaklık güneyden kuzeye gidildikçe düşer. Bu nedenle nüfus güneyde toplanmıştır. Güneyde okyanus iklimi, orta bölgede nemli karasal iklim, kuzeyde ise subarktik iklim görülür. Ülkenin doğusu soğuk rüzgarların etkisi altındadır. Ülke, kendisiyle aynı enlemde bulunan birçok yerden daha ılık ve sıcaktır, bunun temel nedeni Gulf Stream okyanus akıntılarıdır. Özellikle kutup daireleri çevresinde yer alan Laponya’da kışlar çok uzun ve sert geçer.
Ülkenin Kuzey Kutup Dairesi içinde yer alan kısımları yazın 18 saate kadar aydınlıktır.
Ülkenin yarısından fazlası ormanlarla kaplıdır. Kutup bölgesinde ise tundra ve seyrek çalılar gibi kutup bitkileri vardır.
İsveç, yeraltı kaynakları açısından zengin bir ülkedir. Başlıca madenleri demir, bakır, çinko, altın, gümüş, volfram, nikeldir.
İsveç’te tarıma uygun arazilerin toplam yüzölçüme oranı sadece yüzde 9’dur.
İsveç mutfağı, deniz ürünleri ağırlıklıdır. Özellikle somon balığı ağırlıklı yer tutar. Ancak yoğun göçler nedeniyle dünyanın hemen her mutfağından ürünleri İsveç’te bulmak mümkündür.
Tarihi
İsveç’e ilk yerleşim Millattan Önce 800-1000 tarihleri arasında görülmüştür.
İsveç’in adı Svear kabilelerinden gelir. Millattan Sonra 4. yüzyıldan başlayarak bazı Germen kabileleri, bölgeye göç etmişlerdir.
9. yüzyılda İsveç kralları Normanların Batı Avrupa’ya yaptıkları akınlara katıldılar.
11. yüzyılda Norveç ve Danimarka ile aralıklı çatışmalara girildi.
12. yüzyılda Kral Aziz Erik, Finlandiya’yı topraklarına kattı.
13. yüzyılda ise İsveç, Norveç, Danimarka ve Finlandiya Kalman Birliği adı ile bir tek otorite altında toplandılar. Birlik, 125 yıl sürdü.
1523’te İsveç Kralı Gustaf Vafa, İsveç’in bağımsızlığını ilan etti.
1648 yılında imzalanan Vestfalya Antlaşması ile İsveç büyük bir devlet olmuştur.
On dördüncü Karl döneminde İsveç ile Norveç birleşmiş bu birleşme 1905 yılında barışcı bir biçimde son bulmuştur.
Birinci ve İkinci Dünya Savaşlarında tarafsız kalmıştır.
İsveç, günümüzde Anayasal monarşi ile idare edilmektedir.
Ülke, 1 Ocak 1995’te Avrupa Birliği‘ne katılmıştır.
Çocuklara özel hazırlanan ilk ve tek haber sitesi Yumurtalı Ekmek’i, facebook’ta beğenmeyi twitter ve Instagram'da takip etmeyi unutmayın!