İtalya’nın En Ünlü Figürü Pisa Kulesi’nin İlginç Hikayesi: İtalya’daki Pisa Kulesi Neden ve Nasıl Eğildi
Bazı eserler var ki bulundukları ülke ile adeta sembol halini almıştır. Bu eserlerden birisi Pisa Kulesi’dir. Eğri duruşu ile dikkat çeken ve çok sayıda insanın mutlaka yakından görmek istediği Pisa Kulesi, hakkında merak edilenler, inşaası, eğriliğinin nedeni ve daha pek çok detayı konumuzun içinde bulabilirsiniz.
Pisa Kulesi Nerede
Pisa Kulesi İtalya’nın ünlü meydanlarından Piazza dei Miracoli’de bulunan bir yapıdır. Meydanın Türkçe olarak karşılığı Mucizeler Meydanı’dır. İtalya’yı gezmek ve görmek için seyahat edenler, mutlaka Pisa Kulesi’ni de ziyaret eder, hatta kule önünde eğik yapısı ile ilgili ilginç resimler çektirmektedir. Pisa Kulesi inşa edilirken hemen hemen her ayrıntı titizlik ile düşünülmüş. Hemen hemen diyoruz, çünkü kulenin eğri olması tamamen göz ardı edilmiş basit bir nedenden kaynaklanıyor.
Pisa Kulesi 1063-1090 yılları arasında inşa edilmiştir. Toplamda 27 yıl süren kulenin inşa aşamasında Pisa Kulesi içi ve dışı son derece titizlikle hazırlanmıştır. Kulenin tamamlanmasının ardından 13 yıl sonra ek olarak Çan Kulesi ilave edilmiştir.
Pisa Kulesi Kaç Metre
İtalya Pisa Kulesi 6 ayrı sütunun birbiri üzerine monte edilmesi ile inşa edilmiştir. Yerden yüksekliği 56 metredir. Başka bir deyişle Pisa Kulesi yükseklik değeri, ülkemizdeki binaların 19. katına denk gelen bir yüksekliktir. Pisa Kulesi’nin en alt katından en üst katına çıkmak için toplam 294 basamak geçilmesi gerekir. Bu yorucu bir antreman gibi görünse de kulenin iç güzelliği ve en üstten İtalya’ya bakış için değer diye düşünüyoruz.
Pisa Kulesi yaklaşık 14 bin 700 ton ağırlığındadır. Duvarlarının kalınlığı 2,4 metre kadardır. Kulenin dış çapı yaklaşık 15,484 metre; iç çapı ise 7,368 metredir.
Pisa Kulesi Neden Eğri
Pisa Kulesi hakkında en çok dikkat edilen konu, şüphesiz ki ona özelliğini veren eğik yapısıdır. Pisa Kulesi neden yamuk, sorusu aslında çok basit bir cevaba sahiptir. Kulenin inşasında mimari açıdan çoğu noktaya dikkat edilmesine rağmen zeminin yumuşaklığı düşünülmemiş. Pisa Kulesi inşasından kısa süre sonra Güney’e doğru hafif eğilmeye başlamıştır. Zeminde çok hafif olan bu eğiklik kulenin üst katında daha büyük bir fark olarak görülmektedir.
Şu an için Pisa Kulesi’nin temelindenen üst katına yaklaşık 4.3 metre kaymış olduğu hesaplanmıştır. Ağırlık merkezi hala kulenin merkezinde olduğu için her hangi bir yıkılma söz konusu değildir. 1990 yılında yenileme çalışmaları yapılmış olan kule 11 yıl gibi uzun bir süre yıkılma tehlikesine karşı kapalı bırakılmıştır. Sonrasında 2011 yılında yeniden açılmış ve ziyaretçi kabul etmeye başlamıştır. Şu an için tehlikeli olmayan Pisa Kulesi’nin ilerleyen dönemlerde önlem alınmazsa tehlikeli sonuçlara yol açabileceği bilinmektedir. Her yüz yılda bir Pisa Kulesi temelinden 0,7cm’lik eğilme zaman içinde daha da büyük eğime ve ağırlık noktasının değişmesine neden olacaktır.
Pisa Kulesi Hikayesi
Pisa Kulesi o dönemde Venedik ve Cenova yapılarına karşı bir güç simgesi olarak inşa edilmiştir. Şehrin ahalisi tarafından güçlerinin simgesi olarak inşa edilen bu yapıda meydana gelen eğiklik onun basitleşmesinden çok daha fazla ilgi çekmesini sağlamıştır. Günümüzde de çoğu gezgin, sırf bu yapısından dolayı Pisa Kulesi’ni görmek istemektedir.
Pisa Kulesi’ne ek olarak yapılan Çan Kulesi de İtalya’nın mutlaka görülmesi gereken yerleri arasındadır. Bu kulede yer alan çanların her birinin ağırlığı, ismi ve ekleniş tarihi farklıdır. Pisa Kulesi ek binasında yer alan çanların en hafifi 300 kilo, en ağırı ise 3 ton 621 kilo ağırlığındadır. Çanların ekleniş tarihleri ise sırası ile 1564, 1572, 1721, 1473, 1262, 1501 ve 1606’dır. Çanların sıraları ile tarihleri birbirinden farklıdır. Verdiğimiz tarihlerdeki sıralama çanların sıralaması ile aynıdır.
Çocuklara özel hazırlanan ilk ve tek haber sitesi Yumurtalı Ekmek’i, facebook’ta beğenmeyi twitter ve Instagram'da takip etmeyi unutmayın!