İzafiyet Teorisi Hakkında Bilgi: İzafiyet Teorisi (Kuramı) Nedir? Ve İzafiyet Teorisi Formülü
Makalemizde izafiyet teorisi nedir kısaca anlatarak izafiyet teorisi: görelilik kuramı hakkında genel bilgileri bulabilirsiniz.
İzafiyet Teorisi Kime Aittir?
20. yüzyılın başlarına kadar evren en, boy ve yükseklik olarak tanımlanan 3 boyutlu evren modeli üzerinde düşünülmüş ve evren bu model üzerinde anlaşılmaya çalışılmıştır. Newton ve onun kurduğu Newton mekaniği tüm fiziksel hesaplarımız için kullanılmıştır.
Ancak izafiyet teorisi: görelilik kuramı ünlü fizikçi Albert Einstein 1905 yılında ilk adımını attığı ve evrene 3. boyutunun üzerine 4. bir boyut olarak zamanı eklediği makale ile birlikte başlayan yepyeni ve doğruluğu birçok kez ispatlanan Einstein izafiyet teorisi olarak bilim dünyasına devrimci bir bakış olarak girmiştir. İlk başlarda kütle çekimini içermeyen ve özel izafiyet teorisi olarak adlandırılan evren modeli daha sonra kütle çekiminin de dahil edilmesi ile bugünkü genel izafiyet teorisi adıyla günümüz fiziğinin esaslarını ortaya koymuştur.
İzafiyet Teorisi Nedir?
İzafiyet teorisi nedir kısaca? İzafiyet teorisi: görelilik kuramı ilk olarak Albert Einstein tarafından ortaya konan ve zaman içinde diğer bilim insanları tarafından doğruluğu kabul edilmiş bir fizik kuramıdır. Görelilik denmesindeki amaç şudur. Bir olayın eşzamanlılığı gözlemcinin konumuna bağlıdır. Bir hız diğerinin hızına göre farklı olarak algılanabilir ve zaman sabit değildir. Hareketin göreceli olduğu ve evrendeki en yüksek hızın ışık hızı olduğu temellerine dayanan İzafiyet Teorisi evreni uzay – zamandan oluşan dört boyutlu bir evren modeli açıklamaktadır. Einstein kuramındaki kütle, ışık hızı ve enerjinin, birbiri ile ilişkisi ünl E=mc2 formülü ile ifade edilmiştir ve izafiyet teorisi formülü olarak ünlenmiştir.
İzafiyet Teorisi Kanıtlandı Mı?
İzafiyet kuramına göre ise tam hareketsiz olma diye bir şey yoktur, hareketsiz görünme sadece gözleyen kişinin gözlem koşullarından dolayı öyle gözükmektedir. Hareket halindeki bir vagondaki kişi yanındakini hareketsiz olarak algılar ama dışarıda olan bir kişi için vagonla birlikte hepsi hareket etmektedir. Yani hareket izafi yani görecelidir. Genel izafiyet teorisine göre kütle uzay zamanı büker açıklaması güneş arkasından geçen bir cismin görüntüsünün incelenmesi sonucu gerçekten böyle olduğu ve güneşin kütle çekim gücünün arka plandaki gök cisminden gelen ışığı büküp tam da teoride söylenen ve hesaplanan duruma uygun davranması genel görecelik kuramının ilk önemli ispatlarından biri olmuştur.
izafiyet teorisi kitap önemli ispatlarından biri de çok yakın bir zamanda 2017 yılında kütle çekim dalgalarının varlığının gözlemlenip ispatlanması ile gerçekleşmiştir. Yapılan tüm yeni keşifler genel görecelik kuramını yani İzafiyet teorisini ispatlar niteliktedir.
İzafiyet Teorisi İkizler Paradoksu
Einstein izafiyet teorisine göre eğer çok hızlı bir şekilde seyahat ederseniz veya kütle çekimi dünyadan daha güçlü olan bir başka gezegene yerleşirseniz, zaman sizin için diğer dünyadaki insanlara göre daha yavaş akmaya başlar. Kişi bunu kendi bulunduğu ortamda fark edemez. Ancak diğer gözlemciler bu farkı göreceklerdir. İkizler Paradoksu tamda bu konuda ortaya çıkmıştır.
İkizlerden biri dünyada kalsın diğeri bir uzay aracı ile ışık hızına yakın bir hızla uzaya gönderilsin. Uzaya giden kendi zamanı ile 5 yıl sonra dünyaya döndüğünde dünyada kalan ikiz kardeşinden daha genç olacaktır. Çünkü aradaki hız farkı dünyada zamanın uzay gemisine göre daha hızlı geçmesine neden olur. Hatta hız farkı daha da arttırılır ise kaba hesapla ışık hızın % 90 ı kadar hızla gidilir ise zaman yavaşlaması 10 yıl kadar olurken ışık hızının %99 u kadar hızlanıldığında aradaki zaman farkı artacak ve 70 yılı bulacaktır. Bu atom saatlerinin senkronize edilip uzaya gönderilen bir roket ile yerdeki saatin daha hızlı geçtiği deneysel olarak ispatlanmış bir durumdur. Düşük hızlarda pek anlamlı olmayacak kadar az olan bu fark ışık hızına yaklaştıkça ciddi olarak algılanır. Başta olmaz gözükse bile bu paradoks genel Einstein izafiyet teorisine göre gerçekte bir paradoks değildir.
Çocuklara özel hazırlanan ilk ve tek haber sitesi Yumurtalı Ekmek’i, facebook’ta beğenmeyi twitter ve Instagram'da takip etmeyi unutmayın!