
Kaktüs, hidrojenli araçlara çare oldu!
Koreli bilim adamlarının kaktüsleri örnek alarak geliştirdiği zar, hidrojenli araçlarda yüksek enerji tüketimini önlemeyi hedefliyor. İşte çalışmanın ayrıntıları…
Koreli bilim adamları, “asrın aracı” olarak bilinen hidrojenli araçlarda yüksek enerji tüketimini önlemek amacıyla kaktüsleri örnek alarak bir zar geliştirdi. Bu çalışmada, düşük enerjiyle yüksek yakıt performansı sağlanması hedefleniyor.
Da Vinci Bilim ve Teknoloji Derneği Başkanı Müge Kanay, hidrojenli araçların geleceğin araçları olduğunu söyledi.
Hidrojen arabaları mümkün kılan şeyin, hidrojeni elektriğe dönüştüren yakıt hücreleri (fuel cell) olduğunu vurgulayan Kanay, benzin yerine hidrojenle çalışmasından dolayı bu araçların havayı kirletmediğina dikkati çekti.
(Hidromobil, hidrojen gazıyla çalışan araçlara denir. Bu araçlar alternatif enerjili (erkeli) araçlar sınıfında olup fosil yakıt kullanmazlar. Egzoz çıktısı olarak su çıkarırlar. Bu özelliklerinden dolayı doğaya zarar vermezler.)
Müge Kanay, hidrojenli arabalarda, elektrikli araçlarda olduğu gibi yakıt hücrelerinin, hidrojen ve oksijen gibi basit gazları karıştırarak enerji ürettiğini ifade ederek, “Fakat, performansı devam ettirmek için, proton değişimli membran yakıt hücrelerinin sürekli olarak hidratlı (su ile birleşmiş halde) kalması gerekir. Bu ihtiyacı karşılamak için arabalarda bir radyatör, su deposu ve nemlendirici bulunur. Bunların her biri çok ciddi bir yer işgal etmesinin yanı sıra çok fazla da enerji tüketir.” dedi.
“Kızgın güneşin altındaki kaktüs çare oldu”
Bu sorunu çözmek isteyen bilim adamlarının, çözümü kızgın güneşin altındaki kurak koşullarda bile su depolayabilen kaktüsleri incelemekte bulduğunu aktaran Müge Kanay, şöyle devam etti:
“Bu araçlarda yakıt şu anda en büyük dezavantajlardan birisi olarak görülüyor. Çünkü hidrojen, elde edilmesi pek kolay olmayan bir madde. Güney Kore’deki CSIRO ve Hanyang üniversitelerinden bilim adamları, 10 yılı aşkın süredir yürüttükleri çalışmanın sonucunda kaktüsleri taklit ederek özel bir zar geliştirdi. Kaktüs bitkisinin üzerindeki ‘stoma’ gözenekleri denilen küçük çatlaklar bulunur. Bu çatlaklar, gece hava soğuk ve nemli olduğunda açılır ve gündüz sıcak ve kurak olduğunda ise kapanır. Bu sayede, kaktüsler suyu içeride tutarlar. Kaktüsler ilham alınarak geliştirilen bun yeni zar türü, arabalarda yakıt hücrelerinin performansını arttırıyor.”
Kaktüs bitkisi evlerde bulundurulmalı
Haberimize konu olan kaktüsleri de biraz tanıyalım. Kaktüsler çok yağış ve su istemeyen bitkilerdir. Genellikle çöllerde ve sıcak iklimlerde yetişirler. Kökleri çok uzun ve kalındır. Bu özellikleri ve yapraklarının diken şeklinde olması, onları diğer bitkilerden ayırır. Kaktüslerin eni ve boyu iyi beslendiği takdirde oldukça uzun ve kalındır. Bazı kaktüslerin dikenleri zehirli olabileceği gibi, her şekilde deriye battığında ince dikenleri yüzünden çok can acıtırlar ve çıkarılmaları zordur.
Kaktüs sağlığa yararlı bir ev bitkisidir. Çocuklar ve evcil hayvanlardan uzak ışık alan bir köşede bulundurulmalıdır. Bu bitki aynı zamanda TV, Bilgisayar, Telefon gibi radyasyon yayan maddeleri % 80 engeller. Bu bitki gibi zamanla topraktaki vitamin ve mineralleri tüketen bitkiye yılda en az bir kere vitamin ve mineral desteği sağlanmalı, toprağı tazelenip havalandırılmalıdır. Saksı değişimi 5-6 yılda bir kere olsa yeterlidir. Seyrek aralıklarla özellikle yazın az su damlatılabilir.
Çocuklara özel hazırlanan ilk ve tek haber sitesi Yumurtalı Ekmek’i, facebook’ta beğenmeyi twitter ve Instagram'da takip etmeyi unutmayın!