
Kalsiyum eksikliği nedir?
Besinlerle gerekli kalsiyumun alınamadığı durumlarda vücutta kalsiyum eksikliği meydana gelir. Peki, kalsiyum eksikliğinin belirtileri nelerdir?
Başta diş ve kemik sağlığımızı korumak için her gün vücudumuzun düzenli olarak kalsiyum alması gereklidir.
Kalsiyumun vücuttaki temel işlevi, kemik ve diş yapısının korunması, kanın pıhtılaşması, sinirler arasında etkileşimin sağlanması, kasların hareket etmesi, hormon üretimi ve kalp atışlarının belli bir düzende tutulmasıdır.
Eğer besinler yoluyla yeterli miktarda kalsiyum alamazsak, vücut bu ihtiyacını diş, kemik ve yumuşak dokulardaki kalsiyumdan karşılamaya başlar. Diş ve kemikler, bünyelerindeki kalsiyum miktarının azalmasıyla daha kırılgan hale gelir. Kalsiyum eksikliği sadece diş ve kemikler için değil, tüm vücut sağlığı için bir tehdittir.
Kalsiyum ihtiyacı yaşa göre farklılık gösterir. Örneğin, altı aya kadar olan bebeklerde günlük kalsiyum ihtiyacı 210 miligram kadardır. 4 ile 8 yaşındaki bir çocuğun alması gereken günlük kalsiyum miktarı 1000 miligrama çıkar. En çok kalsiyuma 9-18 yaşları arasında ihtiyacımız vardır. Bu dönemde alınması gereken günlük doz 1300 miligramdır. Yetişkin bir insanın günlük ortalama 1000 miligram kalsiyuma ihtiyacı vardır.
Kalsiyum eksikliğinin belirtileri
Kalsiyum eksikliğinin belirtileri kısa sürede ortaya çıkmaz. Bunun temel sebebi vücudun kalsiyum eksikliğini kendisinden karşılamasıdır. Vücudun depolarından karşılanan kalsiyum kemik erimesine, kemik kırıklarına neden olur.
Ancak uzun vadede kalsiyum eksikliği bazı belirtiler göstermeye başlar:
El ve ayaklarda karıncalanma hissi
Kas kasılmaları ve ağrıları
Kalp atışlarında düzensizlik
Unutkanlık, hafızanın zayıflaması
Depresyon
Halüsinasyonlar
Cildin kuruması
Sağlıksız ve kırılgan tırnaklar
Kalsiyum eksikliği neden olur?
Kalsiyum eksikliği yaşanmasının temel nedeni kalsiyum açısından yetersiz besinlerin tüketilmesidir.
Ayrıca kişilerin yaşla birlikte diş ve kemik yapılarında sorunlar yaşanmaya başlar. Ancak bazı durumlarda bu kalsiyumu besinlerle takviye etmek dahi mümkün olmaz. Özellikle kadınlarda menopoz sonrasında kemik yoğunluğu azalır, vücut bu dönemde kalsiyumu istenildiği şekilde işleyemez. Bu durumda bir uzman hekime başvurmak gerekir.
Bazı durumlarda da vücut besinlerden aldığı kalsiyumu verimli bir şekilde kullanamaz. Örneğin, kalsiyumun vücut için yararlı olmasında en önemli etkenlerden biri D vitaminidir. Bazı besinlerde olmakla birlikte temel D vitamini kaynağı güneştir.
Laktoz intoleransı olan kişiler yeterli süt ve süt ürünlerine olan hassasiyetleri nedeniyle yeterli kalsiyum tüketmedikleri için eksikliğini yaşarlar.
Aynı şekilde çok katı vejetaryen diyetler uygulayanlar da kalsiyum eksikliği yaşayabilmektedirler.
Kafein ve alkol vücuttan atılan kalsiyum miktarını artırır.
Bazı ilaçlar, kalsiyum emilini azaltan sağlık sorunları ve magnezyum eksikliği de kalsiyum eksikliğine neden olabilimektedir.
Burada hatırlatmakta yarar olan bir husus daha var. Özellikle uzman doktor tavsiyesi olmadan dışarıdan alınan kalsiyum takviyeleri bazen vücuda fazla kalsiyum girmesine neden olur. Fazla kalsiyum, kişilerde, kabızlık, mide bulantısı, kusma, iştah kaybı gibi belirtilerle kendini gösterir.
Uzun süre fazla miktarda kalsiyum almak ise bazı böbrek sorunlarına yol açabileceği gibi kalp ritminde bozulmaya da neden olabilir. Bu nedenle aksi doktorlar tarafından tavsiye edilmedikçe, vücudun ihtiyacı olan kalsiyumu, doğal yollardan yani besinlerden almaya çalışmamız gerekir.
İşte, kalsiyum bakımından zengin besinler…
Çocuklara özel hazırlanan ilk ve tek haber sitesi Yumurtalı Ekmek’i, facebook’ta beğenmeyi twitter ve Instagram'da takip etmeyi unutmayın!