Kapitalizm Ne Demek, Kapitalizm Kısaca Nedir?
Pek çok ülkede geçerliliğini koruyan kapitalizm, her geçen gün desteğini kaybetmeye de devam etmektedir. Her şeyin değerinin para ile ölçülebildiği, para karşılığında hayallerin satın alınabildiği ve yaşamın sürdürülebilmesi için gerekli tüm koşulların paraya endeksli olduğu bir ekonomik düzendir. Bu bağlamda kapitalizm ne demek diye merak edenler için en kısa açıklayıcı ifade bu şekildedir.
Kapitalizm Nedir?
Kapitalizm, dünyanın pek çok ülkesinde geçerliliğini devam ettiren ekonomik bir sistemdir. Bu sistemde üretim mallarının tamamı özel kişilerin mülkiyetinde olmaktadır. Yapılan her türlü üretim maksimum karlılık içindir. Doğa ve insan tarafından yaratılan sermayenin tamamen kar amaçlı kullanılmasıdır. Bu noktada kapitalizm nedir kısaca ifade ettiğimiz gibidir. İlk olarak feodal sistemin yıkılması ile ortaya çıkmıştır. Yıkılan Feodal sistemin yerine getirilmiş diyebiliriz. Kapitalizm bu sistemin son bulması ile ortaya çıkmış bir ekonomik sistemdir. Çok hızlı yayılmış ve tüm dünyada geçerli olmaya başlamıştır. Tamamen paraya ve karlılığa endeksli olan bu sistem zamanla ülkelerin bazı kesimlerini fakirleştirmiştir. Büyüyen yoksulluk ve gelir farkları sistemin foyalarını ortaya çıkarmıştır. Bununla birlikte dünyanın çoğu ülkesinde sistemden uzaklaşılmaya başlanmıştır.
Kapitalizm Piramidi
Kapitalizm piramidi 5 temel ilkeden oluşmaktadır. Buna ilkeler şu şekildedir.
- Özel Mülkiyet Hakkı: İstenilen her şeyde sözleşme ve mülkiyet edinme hakkını ortaya çıkarmıştır. Özel mülkiyet ve sözleşme hakkı bu sistemle bireylere verilen temel haklar olmuştur. Gerek tüketim malları, gerekse de üretim araçları için bu olanaklar geçerlidir.
- Veraset Kurumu: Kapitalizmin temel dayanaklarından biri de veraset kurumu olmuştur. Özel mülkiyet için çok önemli bir kurumdur. Bu sistemle bireyler miraslarını istedikleri kişi ya da kurumlara verebilmektedir.
- Çalışma Özgürlüğü ve Özel Girişimler: Bu sistemde risk bireye ait olmak üzere her türlü işe girebilme, iş kurabilme ve sermayesini dilediği gibi kullanabilme hakkını elinde tutar.
- Piyasa Mekanizması: Bu sistemde fiyat mekanizması çok önemlidir. Sorunların çözümü fiyat mekanizması ile sağlanmaktadır. Sağlıklı işleyen bir piyasa mekanizması tüm sorunları çözmeye yetecektir.
- Rekabet: Sistemin en güzel yanı şüphesiz rekabettir. Ekonomik koşullar altında tüm firma ve bireyler rekabet etmek zorundadır. Rekabetin kaliteyi ve fiyatları olumlu anlamda etkilediğini biliyoruz. Bu bağlamda rekabeti sistemin en önemli getirisi olarak görebiliriz.
Kapitalizm Sözleri
Kapitalizmi anlatan ve bu sistemin toplumlara ne gibi etkiler yaptığını ifade eden çok sayıda önemli söz bulunmaktadır. Christopher Hampton ‘’Eğer benden kapitalizmin bir tanımını isteseler, ‘’Amerikalı kızların, Amerikalı kadınlara dönüştüğü bir süreçtir.’’ derim’’ demiştir. Bu bağlamda anarko kapitalizm ve diğer kapitalizm örnekleri aynı anlamı taşımaktadır. Al Capone ise kapitalizmi şu şekilde ifade etmiştir. ‘’Kapitalizm yönetenlerin resmi çetesidir’’ diyerek bu sisteme olan tepkisini dile getirmiştir.
Kapitalizm Ve Sosyalizm
Kapitalizm ve sosyalizm ekonomik sistemleri birbiri ile ters olan iki farklı sistemdir. Kapitalizm sisteminde özel mülkiyet hakkı sınırsız iken, sosyalizmde böyle bir hak söz konusu değildir. Bunun yanında kapitalimz piramidinde ifade ettiğimiz tüm ayrıntılar sosyalizmde tam tersi şeklindedir. Bu nedenle her iki sistemi birbirinden farklı görmek gerekir.
Kapitalizm Örnekleri
Kapitalist sistemle ilgili çok sayıda örnek vermek mümkündür. Bir Avm’ye gittiğinizde karşınıza çıkan sayısız mağaza, tv ekranlarında her dakika dönen reklamlar, online sitelerden sunulan promosyonlu kampanyaların tamamı bu sistemin bir örneğidir. Bu çerçevede kapitalizm anlamı olarak daha çok tüketime teşvik etmek ve insanların bir şekilde alışveriş yapmalarını sağlamak bu sistemin temel amacıdır diyebiliriz. Tüketim toplumları yaratarak parayı her zaman ekonomin içine almak temel gayedir.
Çocuklara özel hazırlanan ilk ve tek haber sitesi Yumurtalı Ekmek’i, facebook’ta beğenmeyi twitter ve Instagram'da takip etmeyi unutmayın!