
Karbonmonoksit zehirlenmesi nedir?
Karbonmonoksit gazı en tehlikeli ve zor fark edilen zehirlenmeler arasında yer alıyor.
Manisa’nın Soma ilçesindeki bir linyit madeninde patlama meydana geldi. Olay sonucu, karbonmonoksit gazı zehirlenmesi ile birçok ölüm ve yaralanma yaşandı. Peki bu gaz nedir, zehirlenme nasıl olur ve belirtileri nelerdir?
Sessiz katil olarak bilinen karbonmonoksit gazı; tat, renk, koku gibi özellikler içermediği için zehirlerken fark edilmiyor. Bu durum tehlikeyi daha çok artırıyor.
Karbonmonoksit gazı, yapısında karbon bulunan (doğal gaz, benzin, kömür, odun gibi…) yakıtlardan oluşan dumanın içinde yer alır. Bu gaza uzu süre maruz kalındığında zehirlenmeler meydana gelir ve ölümle sonuçlanabilecek etkileri vardır.
Gaz solunduktan sonra kana geçer. Vücudumuzda yer alan oksijen azalarak korbonmonoksit ile yer değiştirir. Kan dokulara yeterince oksijen taşıyamaz. Kalp, beyin ve diğer organlarımız çalışamaz hale gelir. Bu da hastalıklara, kalıcı beyin hasarına, kalpte hasar oluşumuna ve en kötüsü ölümlere neden olur. Bu nedenle, karbonmonoksit zehirlenmesi yaşayan kişiler için 112 aranmalı veya acil servise ulaştırılmalıdır.
Zehirlenme belirtileri;
- Baş ağrısı
- Yorgunluk hissi
- Mide bulantısı
- Nezle hali
- Bilinç kaybı
Karbonmonoksit gazına neden olan aletler;
- Petrol yakıtı ile yanan ısıtıcılar
- Su ısıtıcıları
- Fırınlar
- Kömür ızgaraları
- Pişirme ocakları
- Şömineler
- Ahşap sobaları
- Otomobil motorları gibi.
Çocuklara özel hazırlanan ilk ve tek haber sitesi Yumurtalı Ekmek’i, facebook’ta beğenmeyi twitter ve Instagram'da takip etmeyi unutmayın!