
Karikatür ve Mizah Müzesi nerede?
Karikatür ve Mizah Müzesi nerededir? Müzede neler sergileniyor? Ziyaret günleri ne zaman?..
Karikatür ve Mizah Müzesi, sosyal tarihimizin en açık belgeleri niteliğinde olan bir kültür birikimini yok olmaktan kurtarıyor ve çeşitli etkinliklerle günümüze yansıtıyor.
Bunun yanı sıra; diğer ülkelerdeki benzer kuruluşlarla iletişim kuran müzede, dünya karikatür sanatının ünlü isimleri kişisel ya da karma sergilerle İstanbullular’a tanıtılıyor.
Karikatür ve Mizah müzesi, çağdaş müzecilik anlayışına göre sürekli gelişen ve bu nedenle sürekli izlenebilen, yaşayan bir müze.
Sergi salonlarında açılan değişken ve ilginç sergiler ile birlikte giderek zenginleşen Mizah Kitaplığı ve Arşivi görülmeye değer. Ayrıca, dileyen herkes bir uzman gözetiminde özgün baskı atölyesinde çalışabiliyor.
Karikatür ve Mizah Merkezi, İstanbul’un Beyoğlu ilçesinde bulunuyor.
İlk olarak 1975 yılında, Karikatürcüler Derneği’nin girişimi ile İstanbul Belediyesi tarafından Tepebaşı Semti’nde açıldı.
Fakat, 12 Eylül 1980 tarihinde kapatıldı. Daha sonra bu binanın yıkılması ile müze de tamamen kapanmış oldu.
27 Şubat 1989 tarihinde İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı olarak, karikatürist Erdoğan Bozok yönetiminde, Saraçhanebaşı’nda Atatürk Bulvarı üzerinde Bozdoğan Kemeri bitişiğinde yer alan Gazanferağa Külliyesi’nde yeni müze hizmete girdi. Gazanferağa Külliyesi’nin 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı’na geçmesi ile birlikte Tepebaşı Semti’ne taşındı.
Konferans, panel, küçük konserler, video gösterileri müzenin diğer etkinlikleri arasında yer alıyor. Müze başlıca şu birimlerden oluşuyor;
Sergileme salonları
Müzede birbirini tamamlayan iki tür sergileme yapılır.
Sürekli sergi: Türk karikatürünün başlangıcından günümüze doğru geçirdiği evrelerin örnekler ve belgelerle anlatıldığı bölümdür.
Değişken sergiler: Yurt ve dünya çizerlerinin yapıtlarının sergilenip tanıtıldığı bölümdür. Burada her ay, en az bir sergi açılır.
Mizah kitaplığı
Türkiye`de ve dünyada yayınlanmış ya da yayınlanmakta olan karikatür, mizah ve bu konulara ilişkin kültürel yayınların bir araya getirilip izleyiciye sunulduğu bölümdür.
Arşiv
Yerli, yabancı bütün eski ve çağdaş karikatürcülerin özgün ya da çoğaltılmış yapıtlarının toplandığı, kişilere, ülkelere, konulara göre sınıflandırıldığı, korunduğu bölümdür.
Özgün baskı atölyesi
Bu atölyede, dileyen herkese bir uzman tarafından özgün baskı teknikleri öğretilmektedir. Sanatçılara atölyenin olanakları sunulmakta, üretilen yapıtlarla toplu sergiler açılmaktadır.
Ziyaret gün ve saatleri
Karikatür ve Mizah Müzesi, Pazar-Pazartesi haricinde her gün 10.00-16.30 saatleri arasında ücretsiz ziyaret edilebilir.
Çocuklara özel hazırlanan ilk ve tek haber sitesi Yumurtalı Ekmek’i, facebook’ta beğenmeyi twitter ve Instagram'da takip etmeyi unutmayın!