Karıncalar İnsanlardan Daha Mı Güçlüdür?
Evin içinde, balkon demirlerinde, piknikte ve muhtelif yerlerde karşımıza çıkıveren karıncalar, fiziki yapılarıyla orantısız olan yük taşıma yetenekleri ile bizi hep şaşırtmıştır. İster kanatlı karınca olsun ister normal karınca hepsi de kocaman ağırlıkları taşımaları ile ünlüdür. Küçücük bir karıncanın sırtında kendi büyüklüğünün 100 katı daha fazla yiyeceği yuvasına taşıdığını hepimiz görmüşüzdür. Karıncaların özellikleri gereği bunu rahatlıkla yapabildiklerini biliriz. Karıncaların hayatı belki de en fala yük taşıyarak geçer. Oysa sözgelimi 65 kiloluk bir insanın 6500 kiloluk bir aracı taşıması hayal bile edilemez. Fakat bilim, kütle ve kuvvetin kıyaslandığında her şeyin bir ölçüye bağlı olduğunu söyler. Karıncanın boyu 1.75 cm. olsaydı kendi ağırlığının 100 katı ağırlıkları kaldıramazdı.
Bir organizmayı büyüttüğünüzde kütlesi ve içeriğindeki madde miktarı kendi kuvvetinden daha fazla hale gelir. Yine aynı şekilde bir organizmayı küçülttüğünüzde kuvveti azalır. Kendi büyüklüğünün 5 katı artan bir hayvan düşünelim. Kütlesi 5 kat arttığından, ağırlığı da daha fazla artacaktır. Yani 125 katı olacaktır. Çünkü hacmi 5x5x5 şeklinde büyüyecektir. Kas kütlesi 5 kat daha geniş olduğunda 25 kat daha kuvvetli olacaktır. Yani 100 kat büyüyen karınca 1 milyon kat daha ağır olacak ama 10 bin kat daha kuvvetli hale gelir.
Bir hayvanın ebadı küçüldükçe kuvvet katsayısı da ters orantılı olarak atmaktadır. Bir karıncanın vücut kütlesi, normal olan kaslarını daha büyük ebattaki hayvanlara göre daha güçlü kılmaktadır. İşte karıncalar ve küçük haşaratın kendi ağırlıklarının 50 katına kadarını taşıyabilmelerinin sebebi budur.
Yapılan bilimsel araştırmalar neticesinde Asya karıncalarının baş aşağı asılı vaziyette dururken kendi vücut ağırlıklarının 100 katını taşıyabildikleri saptanmış. Karıncaların gücü gerçekten de dudak uçuklatıyor. Bu nasıl mı oluyor? Karıncaların ayak tabanlarının nemli oluşu yürüdükleri zemin arasında yüzey gerilimi yaratıyor ve bu da karıncaları yerlerinde sabit tutuyor. Yine bilimsel araştırmalar der ki, karıncalar hafif bir şeyler taşıdıklarında ayakların katlarlar ve yüzeyle daha az temas içinde olurlar. Fakat daha ağır bir nesne taşıdıklarında ayaklarını açarlar ve daha çok yüzey gerilimi oluşmasına neden olurlar. Bu da karıncaların baş aşağı dururken ağırlık yere doğru sarksa bile daha güvenli biçimde yol almalarını sağlıyor.
Çocuklara özel hazırlanan ilk ve tek haber sitesi Yumurtalı Ekmek’i, facebook’ta beğenmeyi twitter ve Instagram'da takip etmeyi unutmayın!