Kaşıyınca Kaşıntı Hissi Neden Gider?
Hayatı boyunca hiç kaşınmayan birini tanıdınız mı? Tanıyamazsınız çünkü hiç kaşınmamış birisi yoktur. Belki şu satırları okurken bile elinizi, burnunuzun ucunu yahut saçınızı kaşıyorsunuzdur. Kaşınmak doğal bir refleks ve çoğu kez de kaşımayla geçen bir his. Bilim adamları bunun düşük şiddette bir çeşit ağrı olduğunu ve diğer ağrılarla aynı sinirler üzerinden iletildiğini belirtiyor. Ama yapılan deneyler sonucunda kaşıntının da kendine özgü sinir ağları olduğu anlaşıldı. Fakat kaşıntı yine de oldukça gizemli bir konu.
Ağrının sebepleri olduğu gibi kaşıntının da sebepleri vardır.
Peki Kaşıntı Neden Olur, Neden Kaşınırız?
Bunun sebepleri kapanmaya başlayan bir yara da olabilir, cilt kuruluğu da, sivrisinek ısırığı da olabilir. Alerji, sedef, egzama gibi cilt hassasiyetine dayanan rahatsızlıklar da. Diğer nedenleri arasına diyabet, böbrek hastalıkları ve kanseri de buna dahil edebiliriz. Ağrı duygusunu hem kas ve kemiklerimizde hissedebiliriz. Hem de kemiklerimizde. Fakat kaşıntı hissini iç organlarımızda hissetmeyiz. Kaşıntı her ne kadar cilt yüzeyinde oluşsa da bilim adamları kaşıntının aslında beyinde meydana geldiğini savunur.

Derideki sinirler omurilik vasıtasıyla beyine sinyal gönderir. Kaşıntı hissinin ilk olarak merkezi sinir sisteminde oluştuğunu söyleyen bilim adamları, bu kaşıntının da cilde yansıdığını ve bizim de kaşıntıyı ilk olarak deride hissettiğimizi söyler.
Bir De Şu Soru Var, Neden Kaşırız?
Bunun koruyucu bir mekanizma olduğunu söyleyen bilim adamları dikenli bitkiler, börtü böcek, sinek ve bunun gibi rahatsız edici etmenleri kaşınma eylemi ile bertaraf ettiğimizi belirtirler.
Çekilen beyin röntgenlerinde bu hissin beynin motor hareketleri planlayan kısmının aktif olması ile alakalı olduğunu gösteriyor.
Kaşımak nasıl meydana geliyor sorusunun yanıtı hala tam verilebilmiş değil. Neden meydana geldiği de aynı şekilde tam olarak aydınlatılabilmiş değil. Kaşımanın hafif de olsa bir ağrıya sebep olduğu bilinmektedir. Kaşıntı sinirlerinin ağrı sinirlerine göre uyarıları daha yavaş ilettiği bilinmektedir. Kaşımayla meydana gelen ağrı hissinin kaşıntı hissini bastırdığı da bir gerçektir. Kaşıntının sadece kendine has sinirleri değil kendine has molekül ve hücreleri de vardır.
Kaşındığımızda ve kaşınan bölgeye müdahale ettiğimizde kaşıntıyı 15 dakika gibi bir süre yok edebiliriz. Yani kaşıntı nasıl geçer sorusuna verilen yanıt o bölgeyi kaşıyarak olacaktır elbet ama altta yatan asıl sorunu da bilmek kaydıyla…
Ama çok fazla kaşırsanız deride iltihaplanma ve hassasiyet oluşturabilirsiniz. Vücutta kaşıntı neden olur ve kaşıyınca kaşıntı nasıl gider sorularının yanıtları sanırız merakınız gidermiştir.
Çocuklara özel hazırlanan ilk ve tek haber sitesi Yumurtalı Ekmek’i, facebook’ta beğenmeyi twitter ve Instagram'da takip etmeyi unutmayın!