
Kaşmir nedir?
Kaşmir, Keşmir keçisinden elde edilen ince yumuşak liflerden üretilen kumaşa verilen isimdir.
Anavatanı, Keşmir ya da Kaşmir olan keşmir keçisi, Hindistan-Pakistan ortak bölgesi Kaşmir’den ismini almış ve dünyaya yayılmıştır.
Hindistan’ın dışında Tibet, Moğalistan, İran, Nepal, Kazakistan, Tacikistan, Afganistan ve Çin’de de yetiştirilir. Kaşmir keçisi, Avrupa’ya 200 yıl önce getirilmiştir. Avrupa da en çok İskoçya’da yetiştirilmektedir. 1970’li yıllarda Avustralya ve Yeni Zelanda’da büyük kaşmir çiftlikleri kurulmuştur. 1989 yılında Amerika’ya kadar uzanmıştır.
Kaşmir keçisinin kıymetli tüyleri kumaş, triko ve halı imalatında kullanılır.
Kaşmir keçisinin tüyleri beyazdan griye değişiklik gösterir. Kahverengi ve siyah da olabilir. Ancak tüyler istenilen renge boyanabilir.
Kaşmir keçisinde 2 çeşit tüy bulunur. Üst tüyler ortalama 10-30 santimetre arasındadır. Alt tüyler 4-6 santimetre uzunluğundadır. Kaşmir keçisinin en kıymetli tüyleri, kısa kıllarından elde edilenlerdir. Keçinin ağır kış şartlarına dayanmasını sağlayan aslında kısa, alt tüyleridir. Üst tüyler bu alt tüyleri sarıp değerli olan alt tüyleri korur.
Oyuncu, tırmanmayı, zıplamayı seven kaşmir keçileri, uysal hayvanlardır. Kapalı ortamlarda yaşamayı sevmezler. Diğer keçi türlerine göre kaşmir keçilerinin kış şartlarına dayanma gücü yüksektir. Çok yüksek rakımlarda bile yaşayabilirler.
Sarkık kulakları vardır, büyük çoğunluğunda boynuz bulunur. Erkek keçiler 70 kilogram ağırlığa, dişiler ise 45-50 kilograma ulaşabilir.
Kaşmir az elde edildiği ve yumuşak bir yapıda olduğu için kıymetli bir kıldır. Yetişkin bir keçiden yaklaşık 150 gram kadar kıl elde edilir.
Dünyanın en büyük kaşmir keçisi üreticisi Çin’dir, yaklaşık 120 milyon kaşmir olduğu tahmin edilmektedir. Dünya kaşmir yünü üretimi yıllık 16 bin tondur.
Kaşmir yünü, diğer hayvanların yününe göre daha sıcak tutma özelliğine sahiptir. İpek ile karıştırılarak kumaş üretiminde kullanılır. Oldukça hafif ve kullanışlı bir yündür.
Kaşmir, insan tenine çok iyi uyum sağlayan bir yündür. Batmayan, alerjik özellikleri bulunmayan bu yün, oldukça da iyi ısıtma özelliğine sahiptir.
Kaşmir üretimi bazı hayvanları tehdit ediyor
Conservation Biology adlı dergide yayımlanan rapora göre, dünyada kaşmir ürünlere olan talebin artması, nesli tükenmekte olan kar leoparlarını, antilop, yaban koyunları gibi canlıları tehdit ediyor.
Doğal yaşam ortamları keçiler tarafından işgal edilen leoparlar, avlayacak başka hayvan bulamayınca keçilere saldırıyor. Büyük bir gelir kapısı olarak görülen kaşmir keçilerinin öldürülmesine de üreticiler leoparları öldürerek karşılık veriyor.
Çocuklara özel hazırlanan ilk ve tek haber sitesi Yumurtalı Ekmek’i, facebook’ta beğenmeyi twitter ve Instagram'da takip etmeyi unutmayın!