
Katil balina orka nasıl bir canlıdır?
Belgesellere filmlere konu olan okyanusların güzel canlıları orkalar neden katil balina adını almıştır? Orkalar gerçekten de tehlikeli midir?
Okyanustaki en üst düzey yırtıcı olan katil balina orka yunuslar arasındaki en iri türdür. Orkalar katil balina adını avına korkmadan ve yılmadan saldıran bir deniz hayvanı olması nedeniyle almıştır. Bugüne kadar kendi doğal ortamında herhangi bir insana saldırısına rastlanmamışsa da tutsak olarak bulunan orkaların bakıcılarına saldırdıklarına dair bilgiler bulunmaktadır.
Orka adının bu canlılara ilk olarak antik Romalılar tarafından verildiği bilinmektedir.
Orkaların fiziki özellikleri nelerdir?
Bir orkanın doğmak için 16 aya, doğduktan sonra olgunlaşması için ise 1 yıla ihtiyacı vardır. Orkaların erkekleri dişilerinden daha büyüktür. Erkekler 9.5 metreye dişiler ise 8.5 metreye kadar ulaşabilir. Yetişkin erkek orkaların ağırlıkları 9 ton, dişi orkaların ağırlığı 8 ton civarındadır. Dişi orkalar 90 yıla kadar hayatta kalabilmekte iken erkek orkaların ömrü ortalama 30 yıldır. Dişleri diğer memelilere göre daha büyük olan orkaların dişlerinin uzunluğu 30-60 santim; çapı ise 15-25 santim arasındadır. Her ne kadar tehlikeli olarak bilinseler de dünyanın en güzel hayvanlarından biridir orka.
Okyanusların sosyal yırtıcısı: Orkalar
Orkalar yeryüzünde yaşayan canlılar arasında insandan sonra en yaygın ikinci memelidir. Aileleri ile beraber avlanan orkaların anaerkil bir aile yapısı bulunmaktadır. Her bir orka grubunu anne hatta büyük anne yönetmektedir. Her bir orka grubunda tek bir reis ve onun akrabaları vardır. Grup üyelerinden herhangi birisi hastalandığı veya başına bir şey geldiğinde diğer üyeler ona yardım eder. Bireyler aileden çiftleşmek veya yiyecek aramak için bir kaç saatliğine ve her seferinde birer birey olarak ayrılabilir.
Sosyal yırtıcıların en iyisi olan orkalar hayatta kalabilmek ve avlanabilmek için iletişim kurma yeteneklerini kullanırlar. Başlarındaki özel bir organ ile titreşimli ses dalgaları yollayan orkalar bu ses dalgaları ile hem kendi aralarında iletişim kurabilirler hem de yön tayin edebilirler. Çok akıllı olan bu canlıların olaylar arasında neden sonuç ilişkisi kurabilme yetenekleri bulunmaktadır. Bu özelliklerini avlanma sırasında çok iyi bir şekilde kullanırlar. Aynı zamanda çok ısrarcı ve kararlı olan orkalar avlarını ele geçirmek için saatlerce uğraşabilir ve her yolu deneyebilirler. Orkalar suyu yavaşlatır, su etrafında dinlenir, yiyecek ararlar. Bütün bunları da genellikle gruplar halinde yaparlarlar.
Sürü halinde avlanan katil balinalar, balinalar içinde en hızlısıdır. Ağızları küçük fokları yutabilecek genişliktedir. Kendilerinden çok daha iri olan iri balinalara saldırıp onları parçalarlar. Öyle ki geldiklerini fark eden fok, yunus ve diğer balinalar kaçacak yer ararlar.
Bütün okyanuslarda yaşayan orkalar daha çok düşük ısılı olan kutup bölgelerini tercih ederler. Yapılan araştırmalarda üç orka türüne rastlanmıştır. Bunlar yerleşik orkalar, geçici süreliler ve kıyıdan açıkta yüzenler olarak adlandırılmışlardır. Yerleşik olanlar balıkla beslenirken geçici süreli orkalar fokları ve balina yavrularını yerler. Balina yavrusu avlanmaları oldukça meşakkatli ve zor olsa da orkaların sabrı ve inanılmaz koordineli çalışmaları bu zor avda da başarılı olmalarını sağlar. Kıyıdan uzakta yüzenlerin beslenmeleri konusunda ise çok fazla bilgi yoktur. Ancak orkaların avları hakkındaki kesin olan şey avladıkları türlerin oldukça farklılık gösteriyor olmasıdır. Öyle ki yedikleri besinler bu kadar çok çeşitli olan tek memeli onlardır.
Cüsselerine göre oldukça iyi sıçrayan orkaların birçoğu insanlara alışkın olduğundan teknelerden yiyecek istediği de bilinmektedir
Çocuklara özel hazırlanan ilk ve tek haber sitesi Yumurtalı Ekmek’i, facebook’ta beğenmeyi twitter ve Instagram'da takip etmeyi unutmayın!