
Kendi sesimizi neden farklı duyarız?
Sesimiz kulağımıza konuşurken farklı, kaydedip dinlerken farklı gelir. Peki, neden kendi sesimizi farklı duyarız?
Kendi sesimizi kaydedip dinlerken farklı duyarız. Ancak başka insanların sesleri her zaman aynıdır. Bunun sebebi, konuşurken sesimizin bize iki farklı kaynaktan geliyor olması.
Ses havada gözle görülmeyen dalgalar halinde yayılır. Bir taraftan ağzınızdan çıkan ses havada yol alıp diğer insanlara ulaştığı gibi kendi kulağımıza ulaşır. Diğer taraftan da başın içinden kemiklerden kaslardan geçerek içerden kulaklarımıza ulaşır. Beyin bu iki farklı yerden gelen bilgileri birleştirir ve kendi sesimizi bu nedenle farklı bir tonda duyarız.
İnsanın başı içinde kemikler, kaslar, sinüsler beyin ve çeşitli salgılar vardır. Bunların kimi sert kimi yumuşak kimi de sıvıdır. Bunların her birinin sesi geçiriş özelliği farklıdır. Kafa içindeki iletişimde genel olarak sesin düşük frekanslı kısımları kuvvetlenir. Bu nedenle sesiniz kendinize başkasının duyduğundan daha farklı tonda gelir.
Kaydettikten sonra dinlediğimizde ise sesimizi diğer insanların duyduğu gibi duyarız. Tek kaynaktan duyduğumuz için sesimiz bize farklı gelir.
Çocuklara özel hazırlanan ilk ve tek haber sitesi Yumurtalı Ekmek’i, facebook’ta beğenmeyi twitter ve Instagram'da takip etmeyi unutmayın!