
Kestane şekeri nasıl yapılır?
Lezzetiyle efsane haline gelmiş tatlılardan kestane şekeri, ilk kez nerede üretildi ve nasıl yapılıyor merak ediyor musunuz?
Kestane ve şekerli şerbetin karışımından oluşan lezzetli kestane şekeri, ülkemizde özellikle Bursa ile özdeşleşmiş bir tatlıdır. Bursa, Uludağ’da yetişen kestanelerden üretilen bu tatlı, kestane ve şerbetin özleşmesiyle yapılır.
Dünya dillerine de Fransızca, “marron glace” olarak geçen kestane şekerinin ilk üretildiği yerin de Fransa olduğu bilinmektedir. 16. Yüzyılda Fransa’nın Lyon ya da Cuneo kentlerinde yapıldığı düşünülen kestane şekerinin, elde edilen ilk yazılı tarifi 14. Louis dönemine aittir.
Türkiye’de kestane şekerinin Bursa’ya ait özel bir tat olarak ünlenmesi burada yetişen kestane ağaçlarından kaynaklanmaktadır. Bursa’da, yapılması çok zahmetli olan bu tatlının ana maddesi olan bu yemişin oldukça iri, lezzetli bir türü yetişmektedir.
Bursa’da, sayısı giderek azalan bu ağaçlarda yetişen kestanelerin “beş tanesinin bir okka” çektiği yani ağırlıklarının bir kiloya yaklaştığı bilinmektedir. Günümüzde, Türkiye’nin başka yerlerinden getirilen kestane türleri bölgede yaygınlaşmaya başlamıştır.
Kestane şekeri tarifi
Kestane şekeri en basit tarifiyle, kabukları soyulan kestanelerin şekerli suda yani şerbette kaynatılmasıyla yapılır.
İmalathanelerde, boylarına göre sınıflandırılan kestaneler genellikle, jiletli tamburlarda kesildikten sonra buharla yumuşatılarak kabukları soyulur. Basınçlı sıcak buhar makinelerinde haşlanan kestaneler, derin dondurucuda dinlendirilir. İmalat aşamasında ise yoğun şeker şurubu içinde pişirilir ve yaklaşık 3 gün bu şurubun içinde bekletilir. Böylece, şekerin meyvenin etine tamamen işlemesi sağlanır. Bir süre de başka bir ortamda dinlenmeye bırakılan şekerler, istenen lezzete ulaşır.
Evde kestane şekeri yapmak isteyenler de, benzer işlemleri daha kısa süreler için uygulayabilirler. Kestanenin şekeri emmesi için, haşlanmış ve bir gece buzdolabında bekletilmiş meyvelerin, ertesi gün yaklaşık iki saat şerbet içinde pişirilmesi yeterli olacaktır.
Besin değerleri oldukça zengin olan kestanenin, yaklaşık yüzde 35’i karbonhidrat, yüzde 10’a yakını liftir. Protein ve yağ da içeren bu yemiş, başta potasyum olmak üzere, kalsiyum, fosfor ve B vitamini açısından zengindir. Kendi başına oldukça besleyici olan kestane, şeker katkısıyla da yüksek enerji değerine ulaşır.
Günümüzde, başta çikolatalı olmak üzere çok fazla çeşitte kestane şekeri üretimi yapılmaktadır.
Çocuklara özel hazırlanan ilk ve tek haber sitesi Yumurtalı Ekmek’i, facebook’ta beğenmeyi twitter ve Instagram'da takip etmeyi unutmayın!