Keten tohumu nedir, faydaları nelerdir?
Keten tohumu nedir, faydaları nelerdir? Keten tohumu nerelerde kullanılır?…
keten-tohumu-nedir-2003-01
Keten, 30 ile 100 cm boyuna ulaşabilen bir yıllık bir bitkidir. Aslında yabani ketenin kültüre alınmasıyla tarımı mümkün olmuştur. Özellikle Akdeniz havzasında yetişir ve yayılım gösterir.
Tepeye doğru dallanan yeşil bir gövdeye sahip olan keten, ucu sivri olan uzun yapraklara sahiptir. Çiçekleri gök mavisi renginde ve oldukça gösterişlidir. Meyveleri yaz sonlarında olgunlaşır.
Meyveler, içerisinde 2 adet tohum barındıran sivri yapılı ve kahve renklidir. Bu bitki özellikle ılıman karakterli iklimleri sevmektedir. Kireçli topraklarda yetişen keten bitkisi tohumları sayesinde üretilebilmektedir.
Tane halinde keten tohumu
Bu şekilde alınan keten tohumunun özellikle sindirim sistemini düzenlediği bilinmektedir. Ancak sert tohumlar dişlerle tam öğütülemez ve sindirimi az olur. Genelde 1–1,5 çorba kaşığı sıcak suyla ıslatılarak yoğurt vb. yiyecek maddeleriyle karıştırılıp tüketilebilir.
Yağ halinde
Eğer keten tohumu yağı alacaksanız; özellikle küçük şişelerde ve güvenilir yerlerden almalısınız. Aldığınız bu yağı ışık, ısı ve ağır kokulu ortamlardan korumalısınız.
Keten tohumu yağı günde 1–1,5 tatlı kaşığı alınabilir. Bazı besinlerle birlikte de alabilirsiniz, bu sizin damak zevkinize kalmıştır.
Öğütülmüş halde keten tohumu
Bu konuda dikkatli davranmalısınız. Çünkü almış olduğunuz tozun ne zaman öğütülmüş olduğunu bilemezsiniz. Eğer güvenilir bir yerden almıyorsanız size tavsiyemiz tohum olarak alın ve çimlendirme tekniğiyle tazeliğini kontrol edin.
Sıvı halinde
Bu şekil, keten tohumunun demlenmesi (infüzyon) ile elde edilmektedir. Günlük tüketilebilecek miktarlarda kaynamış suya keten tohumu katılarak yapılır. Fazla beklemeden tüketilmesine özen gösterilmelidir.
Keten tohumu ekstratı kapsülleri (keten tohumu kapsülleri)
Keten tohumunun etken maddelerinin çıkartılmasıyla oluşturulan ticari kapsüllerdir. Bunlar şifalı bitkiler satan yerlerde ve eczanelerde bulunabilir.
Saklama Koşulları
Keten tohumu ve özellikle keten tohumu yağı mutlaka taze olarak tüketilmelidir. Keten tohumunun saklama koşulları çok önemlidir. Özellikle buzdolabında saklanmalı ve soğuk zincirle dağıtılmalıdır.
Uygun buzdolabı koşullarında sadece birkaç hafta raf ömrü olan keten tohumu kolayca okside olabilmektedir. Uygun saklama koşulları sağlanmadığında çabuk bozulabilir ve ürün içinde serbest radikaller oluşabilir.
Çocuklara özel hazırlanan ilk ve tek haber sitesi Yumurtalı Ekmek’i, facebook’ta beğenmeyi twitter ve Instagram'da takip etmeyi unutmayın!