
Kına nedir? Nerede kullanılır?
Kınanın saç, cilt ve tırnak sağlığı için faydaları nelerdir?
Latince adı “Lawsonia inermis” olan kına, kınagiller ailesinden büyük çalı ya da küçük ağaç şeklinde bir bitkidir. Boyu yaklaşık 2,60 metredir. Beyaz çiçekli ve dikenli olan bu bitkinin, sivri uçlu ve esmer yeşil renkli yaprakları vardır.
“Henna” olarak da bilinen bu bitki, çok eski çağlardan itibaren kullanılmaktadır.
Kına deyince aklımıza daha çok bu bitkinin yapraklarının kurutulup öğütülmesiyle hazırlanan toz gelir. Boyar madde ve tanen içeren bu toz, saç, tırnak ve parmakların boyunmasında kullanılır.
Kuzeydoğu Afrika kökenli bu bitki, Kuzey Afrika’nın ardından Hindistan, Sri Lanka’da yaygın olarak yetişir.
Anadolu örf ve adetlerinde gelinlere, damatlara, askere gönderilenlere kına yapılması vardır.
Boyadığı yere hafif kızıl bir renk veren kınanın, esmer, koyu kırmızı, yeşil renkte tipleri vardır. Uygulanmasında sırasında kınaya su katılarak sıvılaştırılır.
Kına vücuda yapılan süslerin malzemesi olmanın yanı sıra sağlık amacıyla da kullanılmıştır.
Yenilerek tüketilmediği için bu bitki cilt, saç ve tırnak sağlığı için kullanılmaktadır.
Kına, içerdiği vitamin ve mineraller nedeniyle cildin kalınlaşmasını sağlayarak, cildi hastalıklardan korur, cilt hücrelerinin korunmasına fayda sağlar.
Kınanın en faydalı olduğu alan, saçlardır. Düzenli olarak kına uygulanması saçlarda kırılmaları önler, dökülmelerin önüne geçer. Saç derisinin Ph dengesi korunur. Saç kuruluğu ve kepeklenmesinin önüne geçilir. Kına yakılmış saçlar ipeksi bir görünüme kavuşur.
Çok fazla bilinmese de kınanın ağrı kesici özelliği vardır. Özellikle yanık yaralarında ağrıyı azaltır ve çabuk iyileşmesini sağlar.
Kına, tırnak tedavisinde de kullanılmaktadır. Özellikle çatlama ve kırılma eğilimindeki tırnakları tekrar sağlığa kavuşturur.
Hayvanlarla çok haşır neşir olan kişilerde meydana gelen uyuzda kınadan faydalanılır. Uyuz hastalığından etkilenen bölüme lapa halinde sürülen kına, sorunu tedavi eder.
Kınanın kendine özgü kokusunun sinirleri yatıştırdığı bilinmektedir. Baş ağrısını dindirmek için de macun halindeki kına kullanımı söz konusudur.
Bu bitkinin en yaygın kullanıldığı alanlardan biri de sivilce ve akne tedavisidir.
Anti bakteriyel özellikler taşıyan kına, genel olarak enfeksiyon ve iltihap hastalıklarına karşı da etkilidir.
Kına nadir olarak deride kızarma, döküntü, şişme, yanma,kabarcık gibi sorunlara neden olabilir.Bu sorunlar özellikle hassas ciltli kişilerde görülür.
Hamilelerde ve çocuklarda kına kullanılmamalıdır.
Evde kına dövme yapımı
Siz de isterseniz evde çok farklı desen ve şekilde kınadan dövmeler yapabilirsiniz.
Bunun için bir buzdolabı poşetinin ucunu iğne ile delip kınayı macun şeklinde içine doldurmak ve istediğiniz şekli vermek mümkündür. Daha sonra üzerine baskı yaparak şeklin düzgün durmasını sağlayabilirsiniz.
Çocuklara özel hazırlanan ilk ve tek haber sitesi Yumurtalı Ekmek’i, facebook’ta beğenmeyi twitter ve Instagram'da takip etmeyi unutmayın!