Kızamık Nedir? Belirtileri, Tedavi Yöntemleri, Bulaşma Yolları ve Ortaya Çıkışı Nelerdir?
Kızamık virüsü ile meydana gelen akut, döküntülü bir enfeksiyon hastalığıdır. Hava damlacıkları yöntemiyle kişiden kişiye geçen çok bulaşıcı bir enfeksiyondur. Virüsün kuluçka devri 10-14 gündür. Şikâyetler başlamadan önceki iki gün ile döküntü başladıktan sonraki dört gün en bulaşıcı dönemdir. Bir defa geçirildiğinde yaşam boyu bağışıklık bırakır.
Kızamık Nedir?
İlkbaharda ve kış aylarının son dönemlerinde ortaya çıkan virüsün sebep olduğu bulaşıcı bir hastalıktır. Kızamık hastalığı, hamilelerde ve bebeklerde çok daha tehlikelidir. Aşının kullanılmadığı bölgelerde ölümle neticelendiği bile görülmüştür. Vücutta büyük bir halsizlik ve aşırı ateşlenme en büyük belirtileridir.
Kızamık Belirtileri
Gözler fazlasıyla kızarır ve sık sık öksürük(kuru) rahatsız edici bir halde kızamık belirtisi göstermeye devam eder. Vücut üzerinde lekeler ve döküntüler belirir, hasta bu dönemde zayıf bir vücut yapısına haizdir ve bademciklerde şişme görülür. Lekeler vakit geçtikçe daha da belirginleşir ve hastalığın en büyük emaresidir.
Kızamık Nasıl Olur?
Mikrop girdikten sonrasında, 10. Günde döküntü öncesi devrin bulguları ortaya çıkar ve en çok 3 gün sürer. Hastanın ateşi yükselir, titreme vardır ve ağzının içinde küçük, beyaz lekeler ortaya çıkar. Öksürük kuru ve direnmecidir ve gene bu zamanda ortaya çıkar. Gözler kızarmıştır ve ışıktan rahatsız olur.
Kızamık Tedavisi
Hastalığın tedavi sürece genel anlamda aile tarafınca gerçekleştirilir. Kızamık adına üretilen veya kati sonuca ulaştıran bir ilaç tedavisi henüz yoktur ancak ateş düşürücü ve sakinleştiriciler doktorlar tarafınca verilir. Hastanın bulunmuş olduğu oda ısısı 20 derece üzerinde ya da altında olmamalıdır. Ilık bir bezle hastaya tedavi uygulanabilir. Beslenme ve sıvı tüketilmesi çok önemlidir.
Kızamık Aşısı
Bu aşıyı yaptırmanız şiddetle tavsiye edilir. En erken dehemmiyet bebeklik devri 12 aylıkken bu aşının süreci adım atar ve 15. Aya kadar yapmış oldurulması gereklidir. Öteki aşı ise; 4-6 yaş arası dönemde yaptırılmalıdır. Aşı 2 dozdan kaynaklanır ve bağışıklık sistemi bu sayede geliştirilir. Aşı yetişkinlerde ve hamilelik öncesi de uygulanır. Hamile iken tavsiye edilmez öncesinde yapılır ve hamilelik döneminde anneyi korur ve bağışıklık sistemini kuvvetlendirir. Kızamık aşısı, cilt altına, enjeksiyonla yapılır. Çocuklarda ya da hastalığı geçirmemiş erişkin kişilerde, iki doz halinde uygulanır. Bebeklerde kızamık aşısı en erken 12 aylıkken, 15. Aya kadar uygulanabilir. İkinci aşı, çocuk 4-6 yaş içinde iken uygulanır. Kızamık aşısı, hamile olan kadınlara uygulanması kesinlikle yasaktır. Böylece hastalığa karşı koruyuculuk sağlanır. Hiç bir yan tesiri de yoktur. Olsa bile hafiftir ve önemli değildir.
Kızamık Aşısı Yan Etkileri Nelerdir?
Kızamık aşısı ülkemizde yapmış oldurulması mecburi aşılardandır. Bazı uzmanlar aşıların yan etkilerinin vücudumuzda kalıcı hasarlar bıraktığını ve bağışıklık sistemini güçlendirerek bu virüslerle savaşılabileneceğini ve aşı yapmış oldurulmaması icap ettiğini söylese de, bu aşıları yapmış oldurmak ileriki yaşlarda ölümcül hastalıklara yakalanma riskini azalttığı gene birçok uzman tarafınca belirtilmektedir.
Kızamık Nasıl Bulaşır?
Kızamığın bulaşma yolu, konuşmak, hapşırma, öksürük ve tükürük şeklinde nedenlerden dolayı kolayca bulaşabilir. Kızamığa neden olan virüs havada ortalama olarak 2 saat canlılığını muhafaza eder. Bundan dolayı daha öncesinden kızamık çıkarmamış erişkin ve çocuklara kızamık mikrobunun buluşma olasılığı çok yüksektir. Maksimum risk altındaki grup gebeler ve bebeklerdir. Hamile ve bebeklerde kızamık daha tehlikelidir ve ölüm ile neticelenebilir. Kızamık hastalığı daha çok çocuklarda görülse de, erişkinlerde de görülme ihtimali vardır.
Çocuklara özel hazırlanan ilk ve tek haber sitesi Yumurtalı Ekmek’i, facebook’ta beğenmeyi twitter ve Instagram'da takip etmeyi unutmayın!