Kızılderililer Hakkında Bilgiler: Tarihi, Yaşam Biçimleri ve İnançları. Kızılderililer Nasıl Yok Edildi?
Kızılderililer, Amerikan ilk yerli halkları arasında yer almaktadır. İspanyollar, Amerika’ya ilk defa geldiklerinde Amerika’ya değil, Hindistan’a geldiklerini sanmışlardır. Vücutları kırmızı boyalı olan kızılderililer eski Amerika halkıdır. Kıyafetleri ve yaşam şekilleri oldukça farklı olan toplumdur. Günümüzde de kızılderili kıyafeti bulunabilmektedir.
Kızılderili Tarihi
Kızılderililer Asya’dan Bering Boğazı üzerinden Amerika’ya geçmiştir. Göçlerin yaklaşık 10.000 yıl önce başladığı tahmin edilmektedir. Bazı kaynaklara göre bu göçlerin 25.000 yıl öncesine dayandığı sanılmaktadır. Göçler gruplar halinde gerçekleşmiş ve bu gruplar arasında dil, kültür ve din farkları vardı. Bering Boğazı Asya ile Amerika arasında bir köprü gibiydi. 75 km genişliğe sahip bu boğzın geçilmesi onlar adına innılmazdı.
Her ne kadar Amerikalı olarak bilinseler de, Kızılderililer aslen Asyalı’dır. Genel olarak bakıldığında kızılderili isimleri de Asya kökenlidir. Kültür ve geleneklerin Asya’dan geldiği nettir. Saç renkleri siyah ve düzdür. Göz renkleri ise koyu kahverengidir. Orta kahverengi derileri olan Kızılderili’lerin vücutları genelde kırmızıdır. Bunu daha çok boya ile yaparlar.
Kızılderili İnançları
Kızılderililer savaşçı bir ruha sahip topluluktur. Ancak, Kızılderililerin zalim oldukları söylenemez. Aile yapıları Türkler gibidir. Kızılderililerde erkeğin görevi ailesine bakmaktır. Daha çok hayvanları avlayarak yaşamlarını sürdürmektedirler.
Kızılderililerin çok farklı gruplardan oluştuğunu ve kavimler şeklinde Asya’dan göç ederek Amerika’ya yerleştiklerini öncelikli olarak belirtmemiz gerekiyor. Bu nedenle Kızılderililer için genel bir tanımlama yapmak her anlamda hatadır. Dini inançları konusunda da bu durum geçerlidir. Gelenek ve inanışları farklıdır. Genel olarak bakıldığında inançlarında ortak değerler şu şekildedir.
- Ruhlar dünyası ile ilişki kurabilen kişilerin varlığına inanma
- Belirli bir kutsal kitaba inanmak yerine mitolojik hikayelere inanma
- Doğayo ve doğada yer alan varlıkları kutsal birer sembol olarak görmek
Kızılderililer İlgili Kitaplar
Kızılderililer hakkında yazılmış çok sayıda kitabın varlığını biliyoruz. Bu kitaplar farklı kişiler tarafından kaleme alınmış ve haklarında farklı bilgilere yer verilmiştir. Genel olarak bakıldığında Kızılderili kitaplarıoyla ilgili birkaç örnek verelim istiyoruz. Kızılderili efsanesi, kızıl derili ve çingene, kızıl derililer nasıl yok edildi, kızıl derili hikayeleri gibi çok sayıda kitap mevcuttur.
Bu kitaplar içerisinde Kızılderililer hakkında bilinmesi gereken önemli bilgiler yer almaktadır. Siz de kızılderili kitapları okuyarak ilk insanların yaşamlarını, hikayelerini, geleneklerini ve kültürlerini daha yakından öğrenebilirsiniz.
Kızılderililer Nasıl Yok Edildi?
Kızılderililerin yok edilmesi tam anlamıyla bir katliamdı. Henüz Amerika kıtası keşfedilmeden önce kıtaya ölümün gittiği gerçeği vardır. Vahşet, hırsızlık ve soykırım Amerika’nın o yıllarında mevcuttu.
Beyazların Amerika’yı bulmasından sonra kıtaya medeniyet hiçbir zaman gitmemiştir. Siyahların beyazlara göre her zaman daha medeni oldukları çeşitli kaynaklardan ve yaşanan tarihi olaylardan günümüze kadar ulaşmıştır.
Beyazların kıtaya ilk geldiği zamanlar siyahlar onları gerçek anlamda bir misafirperverlik ile karşıladılar. Onlara sofralarını ve topraklarını açtılar. Her şeyini paylaştılar. Kendi yiyeceklerini bol bol onlara verdiler. Özellikle kızılderili kabileleri bu anlamda öncülük yaptılar. Siyahlar tüm bu yaptıklarını karşılık beklemeden yerine getirdiler. Ancak, beyazların hiçbir zaman gözü doymadı ve her zaman daha fazlasını talep ettiler.
İstemeye ve almaya alışık olan beyazlar en sonunda siyahlardan canlarını istediler. Siyahlar bu isteklerini de kırmadı ve onlara canlarını verdiler. Gerçek anlamda bir vahşet ve katliam yapılan o dönemle ilgili yazılan bir kitapta aynen bu bilgilere yer verilmiştir. Daha fazlasını ilgili kitabı okuyarak öğrenebilirsiniz.
Çocuklara özel hazırlanan ilk ve tek haber sitesi Yumurtalı Ekmek’i, facebook’ta beğenmeyi twitter ve Instagram'da takip etmeyi unutmayın!