Komşumuz Venüs Dünya’ya Benziyor Mu?
Sabaha karşı bulutsuz ve açık gökyüzünde gördüğünüz o alabildiğine büyük ve parlak bir tek taş yüzük gibi parlayan yıldız vardır ya, işte onun adı Venüs’tür ve kendisi bir yıldız değil gezegendir. Venüs aynı zamanda akşam yıldızı olarak da bilinir. Çünkü batıda görünür ve kocaman bir taşlı yüzük gibi ışıldar. Venüs’ün bu kadar parlak olma sebebi, üzerine vuran Güneş ışığını neredeyse %75’ini yansıtan kalın bir bulut katmanına sahip olmasıdır.
Venüs hakkında bilgi bu kadarla sınırlı değil. Dünya ve Venüs birbirine hayli benzeyen kayalıklı yapılardır. Güneş sisteminde bize en yakın olan gezegen Venüs’tür. Güneş’e en yakın ikinci gezegen olan Venüs gezegeni, Güneş’e bizden yani Dünya’dan %30 daha yakındır. Venüs gezegeni 466 derece sıcaklığa sahip, uçsuz bucaksız ve kayalıklı bir arazidir. Venüs’te kalın bir tabaka halinde bulunan karbondioksit atmosferi yüzeyin her santimetrekaresine 90 kilogramlık bir baskı, daha doğrusu bir kuvvet uygular. Bu da Venüs gezegeninin Dünya’nın havasından 90 kat daha yüksek basınca sahip olduğunu gösteriyor.
Venüs özellikleri Dünya’dan hayli değişiktir. Venüs’te görülen ağır ve kalın bulutlar Dünya’daki bulutlar gibi sudan oluşmaz, sülfürik asit damlalarından oluşur. Bu zehirli bulutların arasından da saniyede ortalama 25 adet yıldırım düşer. Yani eğer gerekli koruyucu tertibatlarla Venüs’te 1 gün dahi kalabilsek bu gerçekten büyük başarı olurdu.
Venüs’ün hayli yoğun bir atmosferi vardır. Venüs atmosferinin %97’si sera gazı olarak da bilinen ve Dünya’nın gitgide ısınmasına sebep olan karbondioksit gazından oluşur. Bu nasıl mı gerçekleşir? Venüs gezegeninin kayalık olan üst katmanı Güneş ışığını emdikten sonra ısıyı yeniden uzaya yayar. Güneş ışığı Venüs’ün bu yoğun atmosferine nüfuz etse de sıcaklık atmosferin altında kalır. İşte bu sera gazının etkisi Venüs’ü o kadar sıcak bir gezegen yapar ki kurşun dökme bir topu rahatça eritip sıvı hale getirebilir.
Venüs hakkında bilgi veren bilim adamları Venüs’e gönderilen radyo sinyallerinin hangisinin emilip hangisinin geri döndüğünü takip etmiş ve bulutların altında kalan yüzeylerde ne olduğunu ortaya çıkarmıştır. Araştırmalar neticesinde Venüs’te binlerce yanardağ ve lav kanalı bulunmuş ve katılaşmış lavlardan meydana gelen ve 2400 metreden daha yüksek, üzeri düzlük 7 adet tepe olduğu anlaşılmıştır.
Çocuklara özel hazırlanan ilk ve tek haber sitesi Yumurtalı Ekmek’i, facebook’ta beğenmeyi twitter ve Instagram'da takip etmeyi unutmayın!