Kosova Hakkında Genel Bilgiler
Ülkemizde çok sayıda Kosova’dan göç eden birey ya da bu bireylerin aile fertleri bulunuyor. Türkiye ile resmi ilişkileri de olumlu yönde olan bu ülke, ülkemizin dost bildiği bölgelerdendir. Çalışmak, okumak ya da yerleşmek için çok sayıda Kosovalı’nın ülkemize giriş yapması gibi çok sayıda Türk vatandaşı da Kosova’ya bu sebepler ile giriş yapıyor. Gerek gezmek için, gerek çalışma için, gerekse de öğrenim için Kosova’ya gitmek isteyenler için kısaca Kosova hakkında bilgileri araştırdık.
Kosova Nerede
Kosova, Güneydoğu Avrupa’da, Sırbistan devleti sınırları içinde kalan bir yerleşim bölgesidir. Bu yerleşim bölgesinin denize çıkışı yoktur. Arnavutluk ve Makedonya Cumhuriyeti ile komşudur. Avrupa’nın en yoksul ülkelerinden birisi ola Kosova, 1999 yılından bu yana fiilen Birleşmiş Milletler idaresindedir. Tek taraflı olarak bağımsızlığı 17 Şubat 2008 tarihinde ilan etmiştir. Bu bağımsızlığı ilk tanıyan Amerika Birleşik Devletleri, ikinci tanıyan Arnavutluk olmuştur. Türkiye ise Afganistan ve İngiltere ile birlikte üçüncü tanıyan ülkelerden olmuştur.
Kosova nerede sorusuna kısaca cevap verdikten sonra merak edilen sorulardan birisi olan Kosova hangi ülkeden ayrıldısorusuna da değinmek istiyoruz. Kosova, Sırbistan’dan ayrılmıştır. Ancak bu bağımsızlığı Sırbistan ve Rusya tanımamaktadır. Her iki ülkeye göre Kosova hala Sırbistan’a bağlı bağımsız bir bölge özelliğinde.
Kosova Bayrağı
Bağımsızlığını ilan eden Kosova’nın kendisine özel bayrağı vardır. Bu bayrak mavi arka plana sahiptir. Üzerinde 6 yıldız ve onun altında bulunan Kosova haritasından oluşur. Bayrakta yer alan altı yıldız ülkede yaşayan altı etnik grubu temsil eder. Bu etnik gruplar içinde Türkler de yer almaktadır. Bu etnik gruplar içinde Türk, Sırp ve Arnavutlar daha büyük yoğunluğa sahiptir.
Kosova Başkenti
Kosova küçük bir yerleşim bölgesidir. Toplam 7 şehirden oluşan bölgenin ilk kendi Priştine’dir. Burası aynı zamanda ülkenin başkenti olarak da gösterilir. Ülkenin en kalabalık ikinci kenti ise Prizren’dir. Büyük kale anlamına gelen bu kent de ülke için önemli bir yere sahiptir. Kosova para birimiEuro’dur. Bu bakımdan yabancı turistler kolaylıkla maddi harcamalarını yapmaktadır.
Kosova’da Türk kökenli vatandaşların yanı sıra Arnavut ve Sırplar da yoğun olarak yer almaktadır. Türkçe konuşanların sayısının fazla olduğu ülkeye ilk defa gidilse bile Türk vatandaşlarının çok fazla yabancılık çekmediği gözlemlenmiştir.
Avrupa’nın en fakir bölgelerinden olan Kosova, yer altı kaynakları bakımından zengindir. Buna rağmen yer altı kaynaklarından çok fazla gelir elde edememektedir.
Kosova Nüfusu
Kosova’nın nüfusu hakkında en son bilgiler 2012 yılında yapılan nüfus sayımı sonuçlarıdır. Bu sayım sonuçlarına göre 1.8 milyon nufüsa sahip. Yaklaşık rakam olarak verilen bu sayının etnik gruplara göre yüzdeleri şu şekildedir.
- Arnavut: 1.614. 127 – 93 %
- Sırp: 25.718 – 1.5%
- Türk 18. 711- 1.1%
- Boşnak- 27.488 – 1.6%
- Rom: 8.712 – 0.5%
- Aşkali: 15.216 – 0.9%
- Mısırlı: 11.500- 0.7%
- Goralı: 10.211- 0.6%
- Diğerleri: 2.220- 0.1%
Kosova nüfusunun dine göre yüzdeleri de bu sayım sonucunda ortaya çıkmıştır. Buna göre Kosova dini yüzdeleri şu şekildedir.
- Müsliman: 1.660.598- 95.7 %
- Ortodoks: 25.685- 1.5 %
- Katolik: 38.223- 2.2 %
- Diğer: 1.120 – 0.1 %
- Dinsiz: 1.209- 0.1%
- Beyan Etmeyen: 7.077- 0.4%
Ülkenin yüzde 95 oranından fazlası Müslüman olan Kosova’nın dini İslam’dır.
Kosova Gezilecek Yerler
Kosova, bir Avrupa ülkesi olmamasına karşılık, para birimi Euro’dur. Alışverişlerde bu para birimi kullanılır. 7 ana bölgeden oluşan bu yerleşim bölgesinde gezilecek çok sayıda yer vardır. Bu yerlerin başında Prizren’in merkezi Şadırvan’dır. Şadırvan internetin de bulunduğu bir yerdir. Kosova’da yürüyüş için Rahibe Teresa Caddesi ziyaret edilebilir. Akşam saatlerinde ışıklar süslenmiş olan bu caddede yürüyüş büyük keyif verecektir.
Kosova’da gezilip görülecek yerlerden birisi de UNESCO bünyesinde korumaya alınan Gracanica köyüdür. Kosova’da gece hayatı içinse Yakova kentinin ziyareti gereklidir. Kent gece hayatı bakımından en gelişmiş yerleşim bölgelerinden birisi olma özelliğindedir.
Çocuklara özel hazırlanan ilk ve tek haber sitesi Yumurtalı Ekmek’i, facebook’ta beğenmeyi twitter ve Instagram'da takip etmeyi unutmayın!