
Kreşlere yeni düzenleme…
Yönetmelik değişikliğiyle, bundan böyle 0-2 yaş arasında en çok 10 çocukla bir grup oluşturulabilecek.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, özel kreş ve gündüz bakımevlerine ilişkin düzenlemeler yaptı.
Özel Kreş ve Gündüz Bakımevleri ile Özel Çocuk Kulüplerinin Kuruluş ve İşleyiş Esasları Hakkındaki Yönetmelik, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Yönetmeliğe göre, kuruluşun açılacağı bina ile ilgili belgeler yetkili serbest proje bürolarından da alınabilecek.
Özel kreş ve gündüz bakımevi ile özel çocuk kulüplerinin, aynı binada veya aynı bahçe içinde bir arada bulunması halinde, bu birimler birbirlerinden bağımsız olarak faaliyetlerini sürdürecek.
Eski yönetmeliğe göre 0-36 aylık çocuklar için ayrı olması gereken alt değiştirme bölümü ile mama ve yemeklerinin hazırlandığı alanlar, bundan böyle 0-24 aylık çocuklar için düzenlenecek.
Özel kreş ve gündüz bakımevlerinde, 0-2 yaş arasındaki çocuklardan en çok 10 çocukla bir grup oluşturulabilecek. 2 yaşından büyük çocuklarda ise en çok 20 kişiyle bir grup yapılabilecek. Her grup için en az bir grup sorumlusu ve bir çocuk bakıcısı görevlendirilecek.
İlkokul ve ortaokul eğitimine devam eden çocuk grubunda ise en çok 20 çocukla bir grup oluşturulacak. Her grup için en az bir grup sorumlusu görevlendirilecek.
Daha önce oluşturulan bir komisyon tarafından denetlenen kuruluşlar artık vali onayı ile il müdürlüklerince denetlenecek. Ayrıca bu kurumlarda bakanlık denetçileri tarafından da denetim yapılabilecek. Eğitim programlarının uygulanması ise yine Milli Eğitim Bakanlığınca yapılacak ve tespit edilen eksiklikler il müdürlüğüne bildirilecek.
Kimler kreş açabilir?
Kreş ve gündüz bakımevleri ile çocuk kulüplerinde kuruluş müdürü olacaklarda şu nitelikler aranacak:
“Fakülte ve yüksekokulların en az dört yıllık sosyal hizmet, psikoloji, rehberlik ve psikolojik danışmanlık, eğitimde psikolojik hizmetler, çocuk gelişimi, çocuk gelişimi ve eğitimi, okul öncesi eğitimi öğretmenliği, çocuk gelişimi ve eğitimi öğretmenliği ve anaokulu öğretmenliği bölümlerinden mezun olup Bakanlık veya diğer kamu kurum ve kuruluşları ile resmi veya özel eğitim kurumlarında en az 2 yıl çalışacak.
Eğitim fakültelerinin yukarıda belirtilenler dışındaki bölümleri ve fen edebiyat fakültelerinden mezun olanlardan pedagojik formasyona sahip olup Bakanlık veya diğer kamu kurum ve kuruluşları ile resmi veya özel eğitim kurumlarında en az 2 yıl çalışması gerekecek.
Bakanlık veya Bakanlık izni ile açılan bakım hizmeti veren kuruluşlar ile resmi veya özel eğitim kurumlarında yöneticilik yapacak.
Yukarıdaki fakülte veya bölümlerden ön lisans mezunu olduktan sonra en az 4 yıl Bakanlığa bağlı veya bakanlık izni ile açılan bakım hizmeti veren kuruluşlar ile resmi veya özel eğitim kurumlarında görev yapacak.”
Çocuklara özel hazırlanan ilk ve tek haber sitesi Yumurtalı Ekmek’i, facebook’ta beğenmeyi twitter ve Instagram'da takip etmeyi unutmayın!