Kulak Kiri Nasıl Oluşur?
Her duş sonrası kulak çubuğuyla kulaklarımızı kurutup temizlerken görünen manzara bizi pek de memnun etmez. Kulak çubuğunun ucunda oluşan sarı ve yapışkan tabaka kulak kiri diye adlandırılan mumsu bir maddedir ve görüntüsü ile bizi pek de memnun etmez. Bu sebeple de her duş sonrası kulak içlerimizi itinayla temizleriz. Peki acaba iyi mi ederiz? Kulak kiri temizliği kişisel temizliğin olmazsa olmaz bir kısmı mıdır yoksa onun bilmediğimiz faydaları olabilir mi? Vücudumuzun ürettiği tüm salgılar aslında vücudumuzu korumak için vardır. Yani hepsinin kendine göre bir işlevi var ve her salgı aslında vücutta her şeyin yolunda gittiğinin de bir belgesi. Kulak kiri temizleme işlemini yaparken aslında kulağı koruyan doğal bir savunma örtüsünü ortadan kaldırdığımızı da bilmemiz gerekiyor. Peki kulak kiri neden olur, bu kir kulaklarımızı nasıl korur, kulak kirinin görevleri nelerdir gelin bir göz atalım.
Kulak kanalımızın dış yüzeyinde binlerce küçük bez tarafından üretilen kulak kirinin yağlı ana maddesi olan “serumen” denilen madde vardır. Serumenin salgılanma sebebi ölü deri hücrelerini toplamasıdır. İşte kulak kiri böyle oluşur. Yani serumenin ölü hücreleri toplamasıyla. Kulak kirinin yetersiz miktarda salgılanması kulak sağlığı için zararlı olduğu gibi, fazla salgılanması da sağlıklı değildir; zira sesleri algılamamızı zorlaştırır.
Kulak kanalımızı örten deri oldukça incedir ve bu da çabuk kurumasına neden olur. İşte kulak kiri, kulak kanalı derisini örterek nemli kalabilmesini sağlar. Aynı zamanda kulağı kaplayarak suyu da kulaktan uzak tutar. Bu da denizde, havuzda, duşta kulağımıza su kaçma riskinin önlenmesi demek. Kulak kiri aynı zamandavücudumuzu yabancı maddelerden de korur. Serumen denilen bu yağlı koruyucu madde; streptokok, stafilokok ve koliform bakterilerini etkisiz hale getiren bir antiseptiktir aynı zamanda. Kulak kiri rengi ilk etapta mat sarı renktedir. Ancak ölü hücreleri ve kiri topladıkça daha koyu bir renk alır. Kulakta oluşan bu tabaka, kulağa gireni hava ve su yoluyla kulağa gelen tüm yabancı maddelere karşı yapışkan bir barikat oluşturur. Kulak kiri vücudun bir nevi savunma sistemidir.
Kuşak kiri konuşma esnasında yahut yemek yerken meydana gelen çene hareketleriyle kulak girişine doğru ilerler. Eski kulak kirleri ölü hücrelerle birlikte kuruyarak kulaktan atılır. Yani aslında kulaklarımız kendi kendini temizleyen organlardır. Ama bazen bu kulak kirleri kulağa ısrarla yapışır ve kulak içinde kalır. Kulakta yapışıp kalan kirler, yani mumsu tabaka kulağı tıkayarak duyma güçlüğü yapabilir. Adeta rakımı yüksek bir yerde kulaklarımız tıkalıymış gibi bir hisse kapılırız. Biriken bu kulak kirleri kulaktaki sinirlere baskı yaptığında boğazda bir gıcıklık hissi de oluşabilir.
Kulak kiri sebebiyle tıkanan kulaklara evde uygulanan tedavi yöntemleri iyi gelmeyebilir ve tehlike arz edebilir. Kulak çubuklarını se dikkatli kullanmak gerekir; zira sert kullanıldıklarında kulak kirini daha da derine itebilirler. Evde uygulanan yöntemler kulak zarında yırtılma ve patlamalara bile sebebiyet verebilir. Bu yüzden kulak çubuğu kullanırken olabildiğinde yumuşak hareketlerle kulak temizliğini gerçekleştirmek gerekir. Bu işi profesyonelce yapacak yegane kişi Kulak Burun Boğaz uzmanı hekimlerdir.
Özet olarak diyebiliriz ki kulak kiri, adı her ne kadar kir olsa da aslında kulağımızı korumak için salgılanır. Ama miktarı fazlalaştığında da kulağımız için sakıncalıdır. Kulak kiri temizleme işleminin ölçüsü çok önemlidir.
Çocuklara özel hazırlanan ilk ve tek haber sitesi Yumurtalı Ekmek’i, facebook’ta beğenmeyi twitter ve Instagram'da takip etmeyi unutmayın!