
Kulaklıkla müzik dinlemeyin!
Kulaklıkla müzik dinlemenizin neye sebep olduğunu biliyor musunuz?
Cumhuriyet Üniversitesi (CÜ) Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz (KBB) Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Emine Elif Altuntaş, kulaklıkla uzun süre müzik dinlemenin kulak kiri oluşumunu artırdığını belirterek, kulak içine yerleştirilen kulaklıklarla müzik dinlemekten uzak durulmasını önerdi.
Altuntaş, kulak kirinin, dış kulak yolundaki bazı bez hücrelerinin salgıladığı sıvının havadaki toz zerrelerini toplamasıyla oluştuğunu söyledi. Bu sıvının kişiyi enfeksiyon hastalıklarından koruduğunu ve vücut için gerekli olduğunu ifade etti.
Kulağımızda kulak kiri olduğunu nasıl anlarız?
Özellikle dış kulak yolu tam gelişmeyen küçük çocuklar ile yaşlılarda kulak kirinin daha sık görüldüğünü, her insanda da bu kire rastlanmadığını aktaran Altuntaş,
“Kişinin kulağında dolgunluk, ağrı ve tıkanıklık hissetmeye başlaması, işitmesinde zorluk yaşaması kulağında kir biriktiğinin ve temizlenmesi gerektiğinin göstergesidir. Kir biriktiğini fark eden kişiler, kulağını temizletmelidir.
Kişiler kulak kirlerini asla kendileri temizlemeye çalışmamalı. Özellikle kulak çöpü kullanımını hiç kimseye önermiyoruz çünkü çöp, kulağı temizlemek yerine salgıları kulağın içerisine doğru itiyor.
Kulak çöpü, dış kulak yolunun, kulak zarının zedelenmesine ve bu salgının itilip kulak zarının üzerine sıkıştırılmasına neden oluyor. Aynı zamanda kulak temizleme aletlerini de önermiyoruz. Bu salgılar, uzman tarafından temizlenmeli” diye konuştu.
Bilgi oyunumuz Evreka yayında!
Çocuklara özel hazırlanan ilk ve tek haber sitesi Yumurtalı Ekmek’i, facebook’ta beğenmeyi twitter ve Instagram'da takip etmeyi unutmayın!