Kuyruklu Yıldız Nereden Gelir?
Kuyruklu yıldız kelimesini duyup da hayalinde canlandırmayan insan var mıdır? Hele de düş gücünüz biraz genişse ardında ışıltılı bir kuyruk bırakarak uzayın siyah fonunda süzülen bir parlaklık hayal edebilirsiniz. Peki kuyruklu yılız nedir?
Bilim adamları kuyruklu yıldızları kirli kartopları olarak adlandırırlar. Kuyruklu yıldızların buzdan çekirdeklerinin % 80 gibi büyük bir bölümü donmuş sudan oluşur. Geri kalan kısmın ise bir bölümünü karbondioksit kalıntıları, metan buzları ve karbon monoksit buzları oluşturur. Bu donmuş çekirdeği yani merkezi kuşatan katman ise toz ve kaya parçalarından oluşan kara bir kabuktur. Bazı kuyruklu yıldızların döngüsü daha kısadır. Bu hareket prensipleri ile 200 yıl yahut daha az bir süre içinde Güneş sistemi içine doğru geri giderler. Tanınmış en kısa periyotlu kuyruklu yıldız Halley’dir. Halley kuyruklu yıldızı ortalama her 76 yılda bir gelir. Uzun periyotlu kuyruklu yıldızlar ise her 200 ila 30 milyon yıl arasında gelirler. Bir kuyruklu yıldızın kısa yahu uzun periyotlu oluşu, yolculuğuna ilk olarak nereden başladığına bağlıdır. Oort bulutu yahut Kuiper kuşağı denilen iki nokta kuyrukluyıldızların çıkış noktalarıdır. Yani bir nevi istasyon gibi. Kuyruklu yıldızlar bu iki noktadan Güneş’e doğru ittirilirler.
Güneş’ten hayli uzak olan kuyruklu yıldızlar ise etraflarını saran uzay boşluğu kadar karanlıktırlar. Önce koyu olan kuyruklu yıldızlar Güneş sistemi içine doğru yaklaşırken parlamaya başlarlar. Kuyruklu yıldızlar Güneş ışığı ve Güneş rüzgarı sayesinde toz parçaları ve parıldayan gazlardan kuyruk oluştururlar. Kuyruklu yıldız adeta mancınıkla fırlatılmış gibi hızlandığında Güneşin etrafında yumurta biçiminde ve uzun bir yörüngeye girmiş olur. Fakat pek çok kuyruklu yıldız da ısı ve kütlesel çekim kuvveti sebebiyle ufalanarak yok olur.
Çocuklara özel hazırlanan ilk ve tek haber sitesi Yumurtalı Ekmek’i, facebook’ta beğenmeyi twitter ve Instagram'da takip etmeyi unutmayın!